Ismaiil Mahamed Mahamuud (M) sitter i Katrineholms bildningsnämnd och kandiderar för Moderaterna till riksdagen. Samtidigt är han dömd för misshandel av sin då 18-åriga syster. Systern utvisades från Sverige medan den kriminelle mannen stannade kvar. ”Min advokat sa att det inte är något problem”, uppger han till Samhällsnytt.

I två val i rad har Ismaiil Mahamed Mahamuud från Katrineholm stått på Moderaternas riksdagslista. Utöver detta representerar han partiet i sin kommuns bildningsnämnd och fram tills nyligen satt han i Sörmlands landstings hållbarhetsberedning.

Idag kan Samhällsnytt berätta att mannen är dömd för misshandel av sin 20 år yngre syster vid fyra tillfällen. Familjen kom till Sverige från Somalia som asylsökande och bodde i en av Migrationsverkets lägenheter i Gimo.

Vid ett tillfälle blev riksdagskandidaten uppretad över att hans syster hade besökt sin svenska kontaktperson på eget bevåg. I domen finns följande händelsebeskrivning att läsa:

”Han slog till henne med öppen hand i ansiktet vilket hade till följd att huvudet slog i väggen. Slaget gjorde ont och hon fick ett märke på kinden. När han slog henne skrek han ”du vill bli svensk”.

När hon låg på golvet sparkade Ismaiil henne. Han utdelade fem eller sex sparkar. Sparkarna träffade på bröstet, armarna och axeln. Det var hårda sparkar som gjorde ont. Hon fick svårt att andas.”

Därefter hoppade Ismaiil på hennes mage och sa åt henne att resa sig upp. Det kunde hon inte och kröp in i sitt rum istället:

”Ismaiil kom efter henne. När hon låg på rygg på golvet i sitt rum ställde han sig på hennes mage. Hon bajsade på sig.”

Vid ett annat tillfälle misshandlades systern med en sladd från en bandspelare. Anledningen var att moderaten ska ha varit arg ”för att hon cyklade”. ”Det är vita som cyklar”, hävdade riksdagskandidaten. Enligt honom ska muslimer ha lång kjol och inte visa sina ben. Av domen framgår att systern visade en viss förståelse för Ismaiils reaktion eftersom en del av hennes ben ”kanske syntes när hon cyklade”.

Systern blev utvisad – Ismaiil stannade kvar

Enligt domen blev systerns skador väl dokumenterade. Händelseförloppet bevisades av utförliga vittnesuppgifter. Mannen dömdes till fängelse i fyra månader. Tingsrätten skrev i motiveringsdelen av domen:

”Brotten är av sådan art och har ett sådant straffvärde att annan påföljd än fängelse inte kan väljas.”

Domen fastställdes av hovrätten i januari 2005.

Brottsoffret kunde inte närvara vid huvudförhandlingen – därför att Migrationsverket fått vetskap om att familjen sökt asyl i Italien innan den kom till Sverige. Kvinnan deporterades till Italien enligt Dublinförordningen. Enligt folkbokföringsregistret finns ingen person med ett sådant namn skriven i Sverige.

Ismaiil Mahamed Mahamuud slapp dock utvisning – på grund av den pågående polisutredningen och fängelsedomen. Nio år senare dök han upp på Moderaternas riksdagslista och även som partiets representant i diverse organ i hans kommun och landsting.

”Alla människor har rätt att gå vidare med sina liv”

När Samhällsnytt får kontakt med Moderaternas partiombudsman i Sörmland Martin Edgélius medger han att partiet känt till domen sedan en tid tillbaka.

Vilka bakgrundskontroller gör Moderaterna på sina riksdagskandidater?

– Generellt sett, lovar våra kandidater i kandidatförsäkran att idka god vandel och vara föredömen.

Han misshandlade sin syster för att hon ville ”bli svensk”. Är detta förenligt med att vara ett föredöme enligt Moderaterna?

– Jag återkommer om det.

Har ni inga kontroller förutom denna kandidatförsäkran?

– Nej, förutom första namnen på riksdagslistan – där gör vi en del.

Ismaiil representerar dock Moderaterna redan nu i kommunen och tidigare även i landstinget?

– Generellt sett i det här landet har vi en tradition att om man avtjänat sitt straff så är man fri från rättvisan. Och alla människor har rätt att gå vidare med sina liv…

Och även representera Moderaterna i beslutande organ då?

– Vi begär inte utdrag ur belastningsregister från våra kandidater som sagt…

Har ni funderat på att börja göra det i ljuset av de senaste avslöjanden?

– Vi har inte diskuterat det.

Edgélius har lovat att återkomma med svar på konkreta frågor som gäller Mahamed Mahamuuds fortsatta engagemang i partiet samt hur kompatibel hans kandidatur är med Moderaternas kvinnosyn. I skrivande stund har han dock inte gjort det.

Inte heller Moderaternas pressavdelning har visat något intresse för att svara på våra frågor.

Min advokat sa att det inte är något problem!

Samhällsnytt har pratat med Mahamed Mahamuud som säger att han främst arbetar med skolfrågor för Moderaternas räkning i sin kommuns bildningsnämnd:

– Det är viktigt att eleverna får ett godkänt betyg så att de kan fortsätta till gymnasiet och till jobb.

Är det viktigt för nyanlända och invandrarelever att integreras i det svenska samhället?

– Ja, jag tycker faktiskt att det är viktigt!

Du blev ju dömd för misshandel av din syster. Anledningen till misshandeln anges som att du blev arg på henne för att hon ”ville bli svensk”. Hur ser du på det?

– Det var för tio år sedan och det är inte sant!

Hur menar du att det inte är sant? Jag har en dom från Hovrätten framför mig.

– Jag vet inte. Min advokat sa att det inte är något problem!

När Samhällsnytt ställer fler frågor om domen samt om hur det kommer sig att Mahamed Mahamuud lyckades stanna kvar i Sverige medan hans syster utvisades avbryter han intervjun.

Domen kan läsas i sin helhet på följande länk: Dom Mahamuud