Efter Samnytts avslöjanden om de tre läkarna i region Stockholm som har hånat och hängt ut patienter i en Instagramchatt framkommer det nu uppgifter att det bland annat är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mikael Strandman som blev utsatt. Nu i veckan kom Samnytt med ett nytt avslöjande om en av läkarna Ebba Jernbeck som skröt på sociala medier om droganvändning – kort innan hon gick till jobbet.

Det är Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks som rapporterat om att Strandman har blivit utsatt av läkartrion – som består av 27-åriga Ebba Jernbeck, 27-åriga Maame Kumah och 27-åriga Bera Endam.

LÄS ÄVEN: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt

Mikael Strandman (SD) bor i Norrtälje kommun och har under en lång tid varit gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunen. Samnytt har varit i kontakt med Strandman som berättar att han blev uppringd av vårdbolaget Tiohundra som informerade honom om att hans patientuppgifter spreds i gruppchatten.

Har du fått det återberättat för dig om i vilket sammanhang dina patientuppgifter diskuterades i denna grupp?

– Ja, det har jag.

Kan du berätta om det?

– Det är väldigt väldigt integritetskränkande… Det är därför jag inte kan ta upp. Det är så pass integritetskränkande att… Hade jag gjort ett test för Covid-19 eller någonting hade jag kunnat berätta det, men det här är… mycket mycket känsligt.

Har du någonsin varit i kontakt med de läkarna?

– Aldrig. Jag var inte ens på samma sjukhus. Jag har aldrig sett de här personerna.

Men det kan inte vara en slump att just dina uppgifter hamnade där?

– Exakt hur det gick till vet jag inte, men som sverigedemokratisk politiker är man luttrad. Om du kommer ut en dag och ser att din bil har sönderskurna däck kan du aldrig bevisa att det var därför att du är sverigedemokrat. Men vi är vana vid att det händer hela tiden, att det har någon koppling till det politiska engagemanget – när man inte kommer in på anställningsintervjuer, när någon har slagit sönder bilrutan. Jag har svårt att se varför mina uppgifter annars skulle vara intressanta för personer som aldrig träffat mig. Jag är lite känd i Norrtälje eftersom jag suttit där sedan förra mandatperioden som gruppledare och var med i tidningen var och varannan dag.

Har du förtroende för sjukvården i Sverige efter det här?

– Det är klart att man kanske kommer att tänka efter både en och två gånger och att nästa gång ska man kanske tänka på att förvissa sig om att sekretessen inte kommer att brytas.

– Jag kan säga så här. Du kommer ju själv från Ryssland. Du vet hur det var i Sovjetunionen – och där var ju dissidenter förföljda av myndigheter hela tiden. De blev anklagade för att vara mentalt sjuka och låstes in på mentalsjukhus, man fick inga jobb – även om man kanske var väldigt högutbildad. Och man kan känna lite så här – att vi har ett sådant klimat idag.

LÄS ÄVEN: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

– Som sverigedemokratisk politiker är du lite fritt villebråd. Det finns en otrolig politisk diskriminering bland våra myndigheter. Enligt FNs deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen är det inte tillåtet att inom offentliga tjänster diskriminera någon på grund av deras politiska uppfattning. Men vi har inte det starka skyddet inom det offentliga. Det är lite så man känner…

Enligt Mikael Strandman finns det tre polisanmälningar kopplade till brott mot tystnadsplikt. Förra gången landade utredningen i att sjukhuset trots allt har förtroende för Ebba Jernbeck. Samtidigt vägrade sjukhusets presschef Bernd Schmitz att dementera att inga politiska påtryckningar från Ebba Jernbecks mäktiga moderatfamilj – där bland annat EU-parlamentariker Gunnar Hökmark ingår – förekom.

Efter Samnytts nya avslöjande om Jernbecks knarkvanor inledde kvinnans arbetsgivare, Danderyds sjukhus, en ny utredning. Enligt sjukhusets presschef är Jernbeck avstängd från sin tjänst under utredningens gång.

LÄS MER: Kirurg på Danderyds sjukhus: ”Ångesten när man röker gräs och väntar på effekten”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.