Hon hade flugit från Nepal till Förenade arabemiraten med löfte om visum och jobb. Istället våldtogs hon och hölls som sexslav. Den gångna helgen räddades den unga kvinnan av Jonatan Alfvén och den svenska föreningen ”Love and hope”.
– Slavhandeln är stor i dessa delar av Mellanöstern, säger Jonatan Alfvén till Samnytt.

Det är sent i fredagskväll som en 20-årig kvinna sätts på ett flygplan från Abu Dhabi i Förenade arabemiraten hem till Nepal. I och med det är ett antal dramatiska veckor över, som börjat med att kvinnan flugit till arabvärlden – lockad av löften om betald flygbiljett, visum och jobb.

Räddas av svensk hjälporganisation

Vistelsen i arablandet blir dock inte vad kvinnan tänkt sig. Hon blir fråntagen pass och telefon och körd till en hus i Al Sila, på gränsen till Saudiarabien, där ett femtontal andra unga kvinnor också befinner sig. Kvinnorna placeras ut i olika hushåll där de utsätts för sexuella trakasserier och våldtäkter.

Den 20-åriga kvinnan räddas av ”Love and hope” – en svensk hjälporganisation som arbetar mot i synnerhet barnsexhandel. Organisationen kopplar in olika myndigheter och sätter press på den man kvinnan bor hos att släppa henne. Jonatan Alfvén från Love and hope berättar för Samnytt att kvinnans öde är en del av ett mönster:

– Det är rika människor som köper unga kvinnor från fattiga länder. Slavhandeln är stor i dessa delar av Mellanöstern, skriver han i ett mejl.

Love and hope skriver på Facebook att den unga kvinnan tidigare bott på deras barnhem i Nepal, vilket gör händelsen ”extra känslosam”.

Hemma igen

Alfvén berättar att många av de kvinnor som luras till arabvärlden kommer från Nepal och Indien, de två länder där hans egen organisation är verksam, samt Myanmar och Indonesien.

– Det är två länder som ”agenter” och hallickar har stor koll på, påpekar han.

Under lördagsmorgonen landar den utsatta kvinnan i sitt hemland efter ett antal traumatiska veckor. En indisk hjälporganisation, Maiti India, arbetar nu med att få den man som lurade iväg kvinnan dömd.

– Vi är väldigt tacksamma över den lyckade räddningsinsatsen och att den unga kvinnan fått återvända till sitt hemland, säger Jonatan Alfvén till Samnytt.

LÄS ÄVEN: 220 000 har skrivit på protestlista mot skadestånd till våldtäktsman