I ett pressmeddelande från polisen vädjar rikspolischef Anders Thornberg till allmänheten om hjälp. Polisen har förlorat sitt våldsmonopol.

Under helgen har våldsamma kravaller utbrutit på flera platser i landet. Rikspolischefen låter uppgiven i ett pressmeddelande som myndigheten publicerade under gårdagen.

– Den vardag många poliser ställs inför när de går till jobbet just nu är oroande och väldigt slitsam. Vi jobbar intensivt, dygnet runt, trots det fortsätter det grova våldet, skriver rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet uppmanar polisen samhället att sätta ned foten för att bryta utvecklingen. Högste chefen för polismyndigheten vädjar till allmänheten om hjälp med att utföra sitt jobb.

Kriminella demonstrerar sin makt

Tidigare i veckan demonstrerade kriminella sin makt genom att sätta upp vägspärrar i Göteborgsområdena Hjällbo och Hammarkullen, områden där polisen misslyckats behålla sitt våldsmonopol. Erik Nord, polischef över Storgöteborg, kallade tilltaget ”helt oacceptabelt”.

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng upprättar vägspärrar kring ”no go-zoner” i Göteborg

Tidigare i månaden sköts en 12-årig flicka ihjäl i Norsborg i en så kallad ”drive-by-skjutning”, där gängkriminella sköt med automatvapen mot andra gängmedlemmar men i stället dödade den unga flickan.

Icke tillståndsgivna demonstrationer mot polisbrutalitet i USA har anordnats, där vissa poliser frångått sitt uppdrag för att istället hetsa upp stämningen och skandera med i de vänsterextrema demonstranternas slagord. I ett pressmeddelande tydliggjorde polisen att de under BLM-demonstrationerna ”står på demonstranternas sida”.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig polis knäböjer inför ”Black Lives Matter”: ”Vit tystnad är våld”

”De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg”

I helgen startade utomeuropeiska invandrare upplopp i Malmö med omfattande skadegörelse som följd i protest mot yttrandefriheten. Ett flertal poliser skadades vid insatsen. Igår drabbades också lilla Ronneby av utomeuropeiska invandrares aggression då de löpte amok och attackerade blåljuspersonal och krossade butiksfönster. Även då skadades fyra poliser av migranternas våld.

– De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg så att inte fler hänsynslösa brott begås, ryter rikspolischefen i pressmeddelandet.

Han uppmanar övriga samhället att kraftsamla ”så att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet” och påminner, kanske sig själv, om att: ”Vårt uppdrag är att hålla hela Sverige tryggt och säkert”.

Rikspolisen uppmanar ”kommuntjänstemän och civilsamhället till rättsvårdande myndigheter och inte minst allmänheten” att ”fokusera för att möta nuläget”. Hur allmänheten genom att fokusera ska påverka samhällsutvecklingen nämns inte men möjligen syftar polischefen på valet den 11 september 2022.

authorimage