mynt kronor pengar

Riksbanken

Inrikes

Riksrevisionen: Staten har noll koll på miljardbelopp i bidrag

Publicerad 4/21/2023
Annons

I en granskning konstaterar Riksrevisionen att staten har näst intill noll kontroll över alla de miljarder kronor som varje år betalas ut i bidrag till civilsamhället, något som dessutom riskerar att göda våldsbejakande extremism.

Årligen betalas drygt 20 miljarder kronor ut till civilsamhället via 40 olika myndigheter. Enligt Leif Svensson, som har lett granskningen, är det för enkelt att få pengar utan att den som fuskar riskerar att bli upptäckt.

– Vi har nog varit lite naiva. Är kontrollen hårdare på något område söker sig kriminella någon annanstans där pengarna är mer lättåtkomliga, säger han till TT.

LÄS ÄVEN: Skenande bidragsfusk med fejkade skilsmässor

Under det senaste året har Riksrevisionen haft fokus på Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för stöd till trossamfund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen. Sammanlagt delar dessa ut 1,4 miljarder kronor per år och samtidigt saknas regelbundna kontroller då man i hög utsträckning förlitar sig på inlämnade uppgifter.

– Bidragsgivningen till civilsamhället bygger av tradition på tillit. Samtidigt har risken för fusk och missbruk ökat under senare år. Kontrollerna behöver därför förstärkas, säger Leif Svensson.

Efterlyser åtgärder

Enligt Riksrevisionen är bristerna med största sannolikhet inte unika för just de granskade myndigheterna. För att få bättre koll uppmanar man regeringen att inrätta en central databas där berörda myndigheter kan dela uppgifter med varandra.

– Regeringen behöver förenkla så att myndigheterna kan arbeta effektivt med att upptäcka eventuella felaktigheter, säger riksrevisor Helena Lindberg.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga polisanmälningar mot bidragsbrott

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons