Det svenska välfärdssystemet har blivit populärt att utnyttja av kriminella gäng och varje år flödar svenska folkets skattepengar ner i fickorna på enskilda. I fjol gjorde Försäkringskassan rekordmånga polisanmälningar mot bidragsbrott, en kraftig ökning jämfört med 2021.

I en utredning som presenterades 2019 framkom att 500 miljarder kronor har läckt från välfärden i felaktiga utbetalningar bara sedan 2005, och 2020 konstaterade nationalekonomen Ingvar Nilsson att de kriminella klanerna framgångsrikt mjölkar välfärden på pengar.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

2022 gjorde Försäkringskassan i Stockholm nästan 1 500 polisanmälningar om bidragsbrott, en ökning på 30 procent jämfört med året innan. Samtidigt startade man drygt 5 300 utredningar om bidragsfusk, även det rekord.

– Våra system utnyttjas i mycket större omfattning än vad vi trodde eller misstänkte för några år sedan, säger Tomas Falk, nationell samordnare mot grov organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till statstelevisionen.

Små risker

Möjligheterna till inkomster via fusk beskrivs som stora och riskerna små.

LÄS ÄVEN: Ny myndighet ska bekämpa välfärdsfusk

– I stället för narkotikahandel är det här säkrare för dem själva, inte minst fysiskt, säger Thomas Falk.

40 miljarder

Varje år upphandlar Stockholms stad upphandlar tjänster till ett värde av 40 miljarder kronor och nu har man startat en insats för att pengarna inte ska gå till yrkeskriminella.

Hur mycket av stadens pengar som i dag går till kriminella vet man inte.

LÄS ÄVEN: Slöseriombudsmannen: ”Brutala slöserier i miljardbelopp” av skattepengar