Enligt bedömningar är fusket med det svenska välfärdssystemet utbrett och felaktiga utbetalningar på tiotals miljarder kronor görs varje år. Nu ska en ny myndighet bekämpa fusket.

Den 1 januari 2024 lanseras Utbetalningsmyndigheten och dess verksamhet. Det meddelade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på måndagen.

– För att värna skattebetalarnas pengar och upprätthålla förtroendet för välfärdssystemen tar regeringen nu ett nytt, viktigt steg. I och med inrättandet av Utbetalningsmyndigheten förstärks arbetet med att motverka fusk och bidragsbrott, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

Enligt uppskattningar av fusket ligger de felaktiga utbetalningarna på omkring 18 miljarder per år, en siffra som enligt Svantesson förmodligen ligger långt högre i verkligheten. Pengarna används dessutom inte sällan av kriminella.

Myndighetens uppdrag blir att från ett helikopterperspektiv upptäcka problem hos andra myndigheter som sedan får utreda eventuella oegentligheter.

Transaktionskonton

För att möjliggöra myndighetens arbete kommer transaktionskonton, dit alla typer av bidrag till en person samlas, att inrättas. Utbetalningsmyndigheten kommer även ha tillgång till Skatteverkets skattekonto och möjlighet att ta del av uppgifter från exempelvis Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

LÄS ÄVEN: Kopplingar mellan pensionsfusk och organiserad brottslighet under lupp

Enligt Svantesson blir den nya myndigheten ett kraftfullt verktyg för att hitta och korrigera fel.

– Ett av de allvarligaste hoten mot vår välfärd är organiserad brottslighet som utnyttjar systemen för sin egen vinning. Statens förmåga att bekämpa välfärdsbrott behöver förbättras avsevärt och inrättandet av Utbetalningsmyndigheten är ett stort steg i rätt riktning för att kunna motverka fusk och bidragsbrott, säger Elisabeth Svantesson.