Samhällsnytt kan idag berätta om en brutal rånvåg som drabbat tunnelbaneresenärer i västra Stockholm. Trots att ett flertal personer har fastnat på övervakningsbilder har polisen ändå inte lyckats identifiera gärningsmännen. Utredningen resulterade endast i ett åtal där tingsrätten sedan valde fria.

På måndagen uppmärksammade Samhällsnytt hur ett gäng invandrare oprovocerat startade en misshandel av en förbipasserande tunnelbaneresenär i Rinkeby. En av personerna som deltog i den spontana misshandeln kunde identifieras genom kameraövervakningen i biljetthallen. Det visar sig nu att gärningsmannen med bekantskapskrets har haft som sysselsättning att råna resenärer i kollektivtrafiken i västra Stockholm.

LÄS ÄVEN: Äldre hemlös ville åka tunnelbana – blev oprovocerat misshandlad av rinkebygäng

Den 21 oktober förra året, alltså bara tre dagar efter den oprovocerade misshandeln av en hemlös tunnelbaneresenär i Rinkeby, mottog polisen larm rörande ett brutalt personrån i den invandrartäta stadsdelen Rissne i Sundbyberg väster om Stockholm. Det var vid klockan 20.40 som brottsoffret anlände till stadsdelen med tunnelbana för att hälsa på sina föräldrar. När han lämnat tunnelbanestationen och gick mot föräldrarnas hus märkte han hur ett gäng närmade sig i rask takt.

Kort därefter landade en person in i hans rygg med en flygande spark. Därefter släpade gänget honom bort från gatan och ut mot ett närliggande skogsområde. I polisförhör uppger brottsoffret hur gänget bestående av tre eller fyra personer tvingade till sig hans värdesaker samtidigt som de slog och sparkade honom över hela kroppen. ”Jag tror att dom slog och sparkade på mig ca 30-40 gånger”. Vidare uppger brottsoffret att gärningsmännen kallade honom ”jävla horunge” och samtidigt hotade honom: ”Vi kommer döda dig om du ringer polisen”.


Utslagen på marken tvingade gärningsmännen brottsoffret att slå in koder på mobiltelefonen för att sedan kunna avaktivera ”hitta min iPhone” och även fabriksåterställa mobiltelefonen. När det var klart tog man hans plånbok och tvingade till sig koden till kontokortet. En av gärningsmännen höll fram brottsoffrets hemnycklar och frågade om det fanns värdefulla saker i hemmet. Sedan ska gänget ha delat på sig. Några höll kvar brottsoffret i skogsområdet medan andra sprang till en närliggande bankomat i Rissne centrum för att ta ut pengar. Därefter flydde gärningsmännen från platsen.

Misstänkta gärningsmän fastnar på kamera
När polisen studerar övervakningskamerorna på den blåa tunnelbanelinjen visar det sig att man känner igen ett gäng som reser från Rinkeby och en station bort till Rissne strax innan personrånet. På bilden syns en av gärningsmännen hålla upp spärrarna för sina vänner för att alla ska kunna resa utan att betala.



Gärningsmännen fångas på bild av bankomatens kamera

Nedan syns två av gärningsmännen på en övervakningskamera tillhörande den närliggande bankomaten där man tar ut tvåhundra kronor. 



Polisen känner igen två av de iblandade
När gänget lämnade Rinkeby reste de omaskerade och polisen kunde då identifiera en av gärningsmännen (GM1) som 17-årige Mohamed, känd från misshandeln i Rinkeby tunnelbanestation. De identifierar även ytterligare en av gärningsmännen (GM2) som en yngling under 15 år. Polisen håller förhör med båda två som förnekar brott och oftast inte har några kommentarer. De resterande två personerna är fortfarande okända för polisen.

Det framgår av förundersökningsprotokollet att både Mohamed och en 15-årig kamrat varit medmisstänkta i liknande brottsärenden tidigare. I en utredning från april 2018 gällande rån på tunnelbaneperrongen i Solna centrum och ett ärende i maj 2018 rörande rån på Barkarby pendeltågsstation var båda två misstänkta.

Väljer ut offer i tunnelbanan
Samhällsnytt har tittat närmare på Mohameds bakgrund i belastningsregistret där han förekommer för bland annat rån, misshandel av sin lärare, hot mot tjänsteman, grov stöld, olovligt brukande av fordon och olovlig körning. Vi har även tagit del av ytterligare ett förundersökningsprotokoll rörande rån där Mohamed figurerar som en av gärningsmännen.

Endast fyra dagar senare, den 25 oktober, är man återigen på plats i Rissne för ett brutalt personrån med samma tillvägagångssätt. En ung man som är på väg hem från Rissne tunnelbanestation blir attackerad av ett gäng som han beskriver som fem personer med afrikanskt ursprung.

Även den här gången inleds rånet med att en gärningsman springer ifatt och sparkar brottsoffret i ryggen. Sedan har gärningsmännen släpat iväg brottsoffret från gatan till ett närliggande skogsområde där man fortsatt att sparka och slå mot målsägandes huvud och kropp. I polisförhöret uppger brottsoffret även att en förbipasserande person helt och hållet struntade i hans vädjanden om hjälp.

”Samtidigt som gärningspersonerna drar målsägande mot skogsdungen så möter det en kvinna som är på väg upp från skogsdungen mot gångvägen. målsägande skriker ”hjälp mig, ring polisen”, men kvinnan kollade bara på målsägande, skakade på huvudet och gick vidare. Målsägande uppger att kvinnan var i 30-års ålder och var mörkhyad.”

Gärningsmännen uppges ha slagit och sparkat minst 15 gånger mot brottsoffrets huvud och kropp. Någon i gänget sade, ”du kommer att dö i kväll”. Brottsoffret berättar att han blev livrädd och verkligen trodde att han skulle dö. Sedan tvingade de till sig mobiltelefon med tillhörande kod för att kunna fabriksåterställa telefonen samt plånbok med tillhörande kod till kontokort. Därefter sprang en del av gänget till den närliggande bankomaten i Rissne centrum för att göra ett uttag.

Samtidigt stannade den resterande delen av gänget med brottsoffret för att hålla kvar honom medan koden bekräftades fungera vid uttagsautomaten. Han fick även veta att de hade kniv och att han skulle dö om han sprang.

Vidare uppger brottsoffret att det inte kändes som gärningsmännen rånade någon för första gången. Han beskriver gänget som samspelta. När koden väl var bekräftad tog de ut 1000 kronor och flydde från platsen.


Känner igen personerna
Den 9 november gör brottsoffret en ny resa med tunnelbanan och stöter på flera personer som han känner igen från rånet. Han kontaktar då polisen som kan identifiera två av gärningsmännen genom övervakningskamerorna.

Brottsoffret ser hur gänget iakttar honom under resan och även i rulltrappan upp från tunnelbaneperrongen. I polisförhör uppger han att personerna, som är markerade som B, C, D, och E nedan, deltog i rånet mot honom. Det framgår av polisens bildanalys att person ”C” pekar på brottsoffret.

Flera personer har identifierats och blivit föremål för husrannsakan. Alla inblandade uppger konsekvent ”inga kommentarer” i polisförhör.

Genom kameraövervakningen har polisens lyckats binda Mohamed och hans 15-årige vän till båda rånen.

Tingsrättsdom
Trots ett flertal tydliga bildbevis där ansikten och kläder kan identifieras och knytas till platser har utredningen endast resultatet i ett enda åtal. Det beror på att en av de identifierade var under 15 år vid brottstillfället, och polisen har heller inte lyckats identifiera fler än fyra personer från kamerabilderna.

LÄS MER: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”

Den 2 april behandlade Solna tingsrätt åtalen mot Mohamed rörande misshandel, rån och övergrepp i rättssak. Tingsrätten fäller honom enbart för misshandeln mot en hemlös tunnelbaneresenär den 18 oktober. Anledningen är att man inte anser sig säkert kunna slå fast att det är han som begått de övriga brotten.

Tingsrätten har tagit del av övervakningsfilmer och stillbilder under huvudförhandlingen. På en av filmerna kan man se hur två personer tar ut pengar från brottsoffrets bankomatkort i anslutning till rånet. En av personerna bär den jacka med reflexer på ärmarna som åklagaren kopplat ihop med Mohamed. Även en likadan jacka som rätten iakttagit att Mohamed burit i anslutning till huvudförhandlingen. Dock kan man inte se den personens, d.v.s. personen med nyss nämnd jacka, ansikte på övervakningsfilmen eller på stillbilderna.

Hela domen går att läsa här: Solna TR B 10131-18 Dom 2019-04-02