Storbritanniens tidigare finansminister Rishi Sunak blir ny ledare för det konservativa partiet, även kallat Tories, och därmed landets nya premiärminister. Detta efter att hans enda partiledarkonkurrent Penny Mordaunt sent i går kväll valde att hoppa av.

När Rishi Sunak mötte Tory-ledamöterna i parlamentet vid klockan 15:30 på måndagen svensk tid ska han ha mötts av applåder. Han ska även ha hållit ett kortare tal, rapporterar journalister som befann sig på plats utanför parlamentet.

Sunak, 42, är son till två indiska föräldrar som emigrerade till Storbritannien från Östafrika på 1960-talet. Han har varit parlamentsledamot sedan 2015 och är även en av Storbritanniens rikaste personer.

Han är uppvuxen i hamnstaden Southampton i södra England och utbildad vid universiteten i Oxford och Stanford.

Avgick från Boris Johnsons regering

Efter att Boris Johnson var i blåsväder i somras, bland annat på grund av att ha anordnat fester samtidigt som resten av britterna tvingats till karantän och samlingsförbud, valde Rishi Sunak som vid tidpunkten var finansminister att avgå från Johnsons regering.

I går kväll skrev Rishi Sunak i två inlägg på Twitter att han hoppas att Boris Johnson kommer att bidra till det offentliga livet både i Storbritannien och utomlands. Han passar även på att hylla honom för att ha genomfört ”Brexit” – Storbritanniens EU-utträde – och för att ha lett landet under pandemin och kriget i Ukraina.

”För det är vi honom evigt tacksamma”, skriver den nye premiärministern.

Efter Boris Johnsons avgång som premiärminister blev samma partis Liz Truss premiärminister – och var det i ynka 45 dagar.

Rishi Sunak väntas göra ett uttalande inför tv-publik senare under eftermiddagen, rapporterar Sky News.

LÄS ÄVEN: Boris Johnson i nytt blåsväder – anställde homosexuell tafsare