Malmö tingsrätt dömer fem personer tillhöriga en romsk/zigensk brottsklan för en rad grova bedrägerier, däribland den i media stort uppmärksammade ”springnotan” på en restaurang i Malmö i december förra året. En sjätte åtalad i gänget frias.
Det var juldagen 2023 som ett sällskap bestående av ett trettiotal personer kopplade till den romska miljön i Malmö besökte restaurang Atmosfär och åt och drack sammanlagt 82 000 kronor men sedan vägrade att betala för sig. Detta efter att krögaren sagt nej till att medverka i den romska klanens bedrägeriupplägg.
LÄS ÄVEN: DE häktas för springnotan i Malmö – Berättar: Vi är ”zigenare”
Springnotan var en i raden av den romska klanens brottsliga verksamhet att via ideella föreningar med en fasad att hjälpa utsatta romer, begå systematiska bedrägerier mot ett stort antal näringsidkare, utöver restaurang Atmosfär och flera andra krogar, även hotell och butiker. Det handlar sammantaget om miljonbelopp.
Hjälppengar gick till lyxkonsumtion
Upplägget har varit att utverka att få handla på kredit och fakturera näringsidkaren men sedan aldrig betala fakturorna. I stället för sådant som kunnat vara relevant att köpa in till en ideell hjälporganisation har den romska klanen använt föreningarna för privat konsumtion, ofta av lyxkaraktär.
– Det är helt enkelt så att det är grundarna själva, deras anhöriga och närmaste vänner som utgjort ”de behövande”. Det har varit fråga om helt privata levnadsomkostnader för dem som livsmedel och hushållsföremål samt i övrigt ren lyxkonsumtion av designföremål, vidlyftiga restaurangbesök och exklusiva hotellövernattningar med spa, säger chefsrådman Ylva Teurneau som dömt i målet.
“Systematiskt brottsupplägg”
Ur floran av misstänkta bedrägerier valde åklagaren att begränsa åtalet till 32 brottsliga gärningar mellan augusti 2022 och mars 2024 där det ansågs sannolikt att nå fällande dom.
– Enligt tingsrättens bedömning har det varit fråga om ett systematiskt brottsupplägg av närmast yrkesmässig karaktär. Därför bedöms de flesta av brotten som grova bedrägerier, förklarar Ylva Teurneau.
Rättegången utmynnar i fällande dom för en mängd grova bedrägerier, försök till grova bedrägerier, bedrägerier av normalgraden och ett stort antal fall av bidragsbrott mot skattebetalarna.
En person i den romska klanen som stått medåtalad för inblandning i brotten som hälare frikänns. Detta då rätten anser att bevisningen inte fullt ut räcker för fällande dom.
Slipper utvisning
Åklagaren hade yrkat på utvisning för två av de dömda som är utländska medborgare. Det yrkandet avslogs av domstolen.
Man menar att brotten inte är att anse som tillräckligt allvarliga och att de dömda vistats lång tid i Sverige, trots att de under den tiden begått och dömts för en rad brott.
De dömda
Lacky Angela Daniel, 30, döms till fängelse i 1 år för flera fall av grovt bedrägeri och häleri. Hon ska även betala skadestånd till de näringsidkare hon varit med att lura.
Lacky är tidigare dömd för bland annat stöld och penningtvätt – brott som domstolarna sett milt på och valt att inte utdöma några frihetsberövande påföljder för.
***
Michel Franssua Filliphe Daniel, 34, döms till fängelse i 1 år och 8 månader för en lång rad grova bedrägerier och ett fall av bedrägeri av normalgraden. Han ska även betala skadestånd till de näringsidkare han varit med att lura.
Michel är tidigare dömd för bland annat stöld, bedrägeri, flera trafikbrott och penningtvätt – brott som domstolarna sett milt på och valt att inte utdöma några frihetsberövande påföljder för.
***
Denisa Horvathova, 38, medborgare i Slovakien döms till fängelse i 1 år och 6 månader för ett flertal grova bedrägerier, försök till samma brott och ett stort antal bidragsbrott mot skattebetalarna. Brotten begicks när hon var villkorligt frigiven för tidigare brottslighet, en påföljd som nu förverkas. Hon ska även betala skadestånd till de näringsidkare hon varit med att lura. Åklagaren hade yrkat på utvisning men domstolen tycker inte att brotten är så allvarliga att hon ska utvisas.
Denisa är tidigare dömd för bland annat stöld, bedrägeri och flera fall av penningtvätt – brott som domstolarna i flera fall sett milt på och valt att inte utdöma några frihetsberövande påföljder för. Vid två tillfällen har emellertid påföljden blivit fängelse i 3 månader.
***
Katarina Horvathova, 31, medborgare i Slovakien, döms till fängelse i 2 år för en lång rad grova bedrägerier, försök till grovt bedrägeri och bedrägeri av normalgraden. Hon ska även betala skadestånd till de näringsidkare hon varit med att lura. Åklagaren hade yrkat på utvisning men domstolen tycker inte att brotten är så allvarliga att hon ska utvisas.
Katarina är tidigare dömd för bland annat flera fall av stöld, brukande av falsk urkund, penninghäleri, flera fall av butiksstöld och grovt bedrägeri. Hon har i flera fall dömts till milda icke frihetsberövande påföljder men också till fängelse, som mest i 1 år, vilket dock inte hade någon rehabiliterande effekt.
***
Andreas Bo Oresson, 43, döms till fängelse i 2 år för en lång rad grova bedrägerier, försök till grovt bedrägeri, bedrägeri av normalgraden och flera fall av bidragsbrott mot skattebetalarna. Brotten begicks när han var villkorligt frigiven för tidigare brottslighet, en påföljd som nu förverkas. Han ska även betala skadestånd till de näringsidkare hon varit med att lura och beläggs med näringsförbud.
Andreas är tidigare dömd för bland annat grovt bedrägeri, flera fall av bedrägeri, butiksstöld, misshandel, ofredande, flera fall av stöld, olovlig identitetsanvändning, häleri och märkesförfalskning. Han har i flera fall dömts till milda icke frihetsberövande påföljder men också till fängelse, som mest i 6 månader, vilket dock inte hade någon rehabiliterande effekt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.