ronneby brunn

Så här föreställer sig många brunnsorten Ronneby. Idag har kriminella gäng tagit över.

Inrikes

Ronneby plågas åter av stora gängbråk – kommun och polis i krismöte

Publicerad 11/24/2017
Annons

➤ Under lång tid har områden i den anrika och tidigare fridfullt idylliska brunnsorten Ronneby blivit föremål för stora sammandrabbning mellan olika gäng. Den innevarande veckan har varit särskilt problematisk med sammandrabbningar tre dagar i följd. På torsdagen anhölls en person i 30-årsåldern misstänkt för grov misshandel.

Det är enligt uppgift från lokalmedia och polisen i Ronneby två gängbildningar som ligger i krig med varandra. En obekräftad uppgift till Samhällsnytt gör gällande att det är albanska och afghanska konstellationer som slåss om kontrollen över den lokala narkotikamarknaden. Men gängen ska även ägna sig åt rån, stölder, misshandel, hot, skadegörelse samt utpressning och trakasserier mot näringsidkare.

Vid 20:30-tiden på torsdagskvällen blossade striderna upp för tredje kvällen i följd, denna gång på en parkering i området Hjorthöjden. En uppgift från polisen talar om ett 30-tal personer inblandade men poliser i yttre tjänst som var på plats säger att den siffran är i underkant.

Efter sammandrabbningen fick en person föras till sjukhus med ambulans och polisen grep en man i 30-årsåldern misstänkt för grov misshandel. Först efter två timmar, vid 22:30-tiden, hade polisen lyckats återställa lugnet.

Även i tisdags fick minst en person föras till sjukhus med ambulans efter att gängen vid 21:30-tiden drabbat samman på Folkparksvägen. Samma person var dock redan kvällen efter inblandad i nya våldsamheter.

Många Ronnebybor oroar sig för att gå och handla. Föräldrar är oroliga för sina barn eftersom sammanstötningar mellan gängen äger rum alldeles i närheten av den väg barnen går till skolan. Polisen försöker så gott det går lugna de oroliga med information om att våldsamheterna inte är riktade mot tredje person.

Ansvariga på kommunen och polisen i Ronneby har nu kontinuerliga krismöten om hur man ska komma till rätta med de gängkonflikter som pågått en längre tid och nu förefaller ha eskalerat till dagliga sammanstötningar. Ett antal nya väktare har anställts och samtal förs med näringsidkare i området som också är oroliga över utvecklingen.

Polisen har intensifierat patrulleringen i Ronneby men uppger att man skulle behöva sätta in ännu fler patruller, något man dock inte har resurser för.

Enligt uppgift ska företrädare för kommunen även ha haft möten med representanter för de två invandrargängen. Det framgår dock inte hur dessa samtal avlöpt.

De gängrelaterade oroligheterna i Ronneby blossade upp på allvar redan 2016. Ett tag såg det ut att ha lugnat ned sig men nu är brottsspiralen åter igång.

I mars i år besökte rikspolischef Dan Eliasson orten. Han beskrev då Ronneby som ”en idyll som överraskats av våldet”.

– Jag tror att det är så att Ronneby varit ett idylliskt litet samhälle. Polis, kommun och näringsliv har överraskats av hur kriminaliteten kunnat öka. Man har kommit på efterkälken.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons