På fredagen anordnades återigen en utomhusmoské med muslimska högtalarutrop på arabiska i Ronnebys folkkära och anrika brunnspark. En invånare som besökte parken uttrycker frustration över utvecklingen och frågar också varför inte en enda kvinna syntes till i sällskapet.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Islamiska kulturföreningen i Blekinge kommun flyttar fram sina positioner och nu tvingar parkbesökare att lyssna till arabiskspråkiga böner. Parken, som tidigare har vunnit utmärkelser som Sveriges vackraste och beskrivs som Ronnebys stolthet och största sevärdhet, ska varje fredag fram till sista september fungera som utomhusmoské.

LÄS ÄVEN: Muslimsk massbön har intagit Brunnsparken – kvinnor förbjuds delta

Ronnebybo: ”Måste ned hit och se med egna ögon”

På fredagen besökte Ronnebynbon Tomas Lundberg brunnsparken för att dokumentera aktiviteterna. I parken talade han med en annan Ronnebybo som uttryckte frustration över utvecklingen och även kritik mot att alltför många svenskar inte öppet vågar säga vad de faktiskt tycker.

– Det är förjävligt. Jag mår illa bara jag ser det. Jag måste ned hit och se det med egna ögon. Jag tycker Ronneby har fallerat totalt när det kommer till integrationen och invandringen här.
– Folk är så jävla fega, det är väl bara att säga vad man tycker och tänker. Jag har inget emot att säga vad jag tycker och tänker men jag är mer frågande var alla kvinnor är någonstans här?

Arabiska huvudspråk på förskolor i Ronneby

Tidigare i år rapporterade Samhällsnytt att i sex av de nio förskolor som ligger i Ronneby centrum har mellan 60 och 89 procent av barnen ett annat modersmål än svenska. På Skogsgläntans förskola är arabiska huvudspråk då majoriteten av barnen talar det språket.

– Ibland när det uppstår konflikter så kan det bli problem, det är väl kanske en utmaning, säger Monica Berggren, som arbetar som rektor på Skogsgläntans förskola, till SVT.

LÄS ÄVEN: Arabiska huvudspråk på förskolor i Ronneby

authorimage