Färdtjänst äldre dam kvinna pensionär

Arkivbild. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Inrikes

Rörelsehindrad 86-årig dam nekas färdtjänst – kan bara gå tio meter i taget

Publicerad 4/3/2019
Annons

En halvt blind 86-årig dam med begränsad rörelseförmåga nekas färdtjänst i Skåne. Socialtjänsten hänvisar kvinnan till busstrafik även om det innebär svårigheter. En överklagan till förvaltningsrätten resulterade i samma besked.

Det var i höstas förra året som kvinnan lämnade in en ansökan om färdtjänst i Svedala kommun efter att ha brutit höften och fått kraftigt försämrad rörelseförmåga. Tidigare har kvinnan kunnat gå uppemot 100 meter men efter problemen med höften och även benskörhet kan hon nu bara gå tio meter i taget, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Kvinnan som är blind på ena ögat och upplever sin kropp som svag har svårigheter när hon ska ta sig ut ur bussar med rullator. I färdtjänstansökan till socialtjänsten har hon även uppgett att hon varje dag försöker promenera mellan tio till 30 minuter.

Hänvisar till buss
När kvinnan mottar beslutet från socialtjänsten blir det nej med hänvisning till att det ställs höga krav för tillgång till färdtjänst. Uppgiften att kvinnan promenerar upp till en halvtimme varje dag gör att hon inte kan få färdtjänst. Istället hänvisar man kvinnan till allmänna kommunikationsmedel även om det innebär vissa svårigheter med att åka buss.

Förvaltningsrätten går på samma linje och slår fast att kvinnan lämnat motstridiga uppgifter om sin rörlighet. Vidare anser man att det inte framkommer varför kvinnan inte skulle kunna åka buss även om det tar lång tid för henne att ta sig till och från bussen.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons