Rumänskt stridsplan försvunnet vid patrullering nära Svarta havet
Foto: Rumäniens flygvapen

Ett rumänskt stridsplan av typ Mig-21 försvann spårlöst från radarn i samband med patrullering nära Svarta havet under onsdagskvällen. En räddningshelikopter som skickades upp för att leta efter flygplanet försvann även det spårlöst. Det skriver Rumäniens flygvapen på Facebook.

Strax innan klockan åtta på kvällen lyfte ett rumänskt MiG 21 LanceR från en reservflygbas utanför Constanța på Rumäniens Svarta havskust. Syftet var ett patrulleringsuppdrag över regionen Dobrudzja, som omfattar den rumänska kustremsan mellan Bulgarien och Ukraina.

Men bara 13 minuter efter att flygplanet lyft från flygbasen försvann det plötsligt oförklarligt radarn.

Det rumänska flygvapnet satte genast igång en räddningsinsats och skickade upp en rumänskbyggd version av helikopter typen SA 330 Puma för att leta efter flygplanet vid en befarad nedslagsplats. Helikopterpiloten rapporterade dock in dåligt väder, och fick order om att återvända till flygbasen. Kort därefter tappade man radiokontakt med helikoptern och även den försvann från radarn.

Att ett flygplan och en helikopter spårlöst försvunnit har skapat spekulationer i sociala medier om att de kan ha skjutits ned av antingen rysk eller ukrainsk militär.

Rumänien är ett Nato-land, och bara timmar efter den ryska invasionen av Ukraina förra veckan stationerades amerikanska stridsplan på rumänska flygbaser.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!