juice-jupiter-europa-feat
Vetenskap

Rymdsond uppskjuten – ska söka efter liv på Jupiters månar

Publicerad 4/14/2023
Annons

Det har länge spekulerats i om det kan finnas liv på Jupiters måne Europa, inte på ytan men i det hav som man är övertygad om finns dolt under ett tjockt istäcke. På fredagen skickades rymdsonden Juice upp med uppdrag att ta reda på hur det förhåller sig.

Spekulationerna om liv på Jupiters istäckta månar och då framför allt Europa har handlat om allt från mikroorganismer till djur av det slag som finns i haven på jorden. I tio års tid har det arbetats på en rymdsond att skicka till Jupiter för att få frågan besvarad.

Rymdprojektet är sameuropeiskt och det största i sitt slag med en totalkostnad på motsvarande 18 miljarder svenska kronor. Svenska forskare på Institutet för rymdfysik i Uppsala och Kiruna har haft en framskjuten roll.

Framme om åtta år

Sonden skulle ha skickats upp på torsdagen men nedräkningen fick avbrytas då vädret ansågs för dåligt. Otåligheten och nervositeten var därför stor inför det nya uppskjutningsförsöket på fredagen.

Uppskjutningen gick dock helt enligt plan och klockan 14:15 svensk tid var Juice på väg ut i rymden från rymdbasen i Kourou i Franska Guyana i Sydamerika. Resan till Jupiter kommer att ta åtta år.

Sondens namn Juice har ingenting med drycker att göra. I stället är det en akronym härledd från dess längre och fullständiga namn ”Jupiter Icy Moons Explorer”.

Ska inte landa på Jupiters månar

Juice kommer inte att landa på Europa och borra sig igenom istäcket och ta bilder på vad som döljer sig där under. Så långt har inte rymdtekniken kommit ännu.

I stället ska sonden flyga nära månen och bland annat ta prover på de vattenplymer som sprutar upp genom isen och undersöka om de innehåller aminosyror eller annat som utgör belägg för liv.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
769”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons