yxmord-kalix

Andrei förs in i domstolsbyggnaden. Infälld: den yxa som används vid mordet.

Inrikes

Rysk asylsökare döms till 16-års fängelse för styckmord i Kalix

Publicerad 3/25/2019
Annons

Haparanda tingsrätt dömer 49-årige ryske asylsökaren Andrei Griegoryevich Manko till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Mordoffret var en 39-årig man hemmahörande i Georgien som vistades illegalt i Sverige.

Det var i slutet på oktober som Andrei med flera yxhugg i bakhuvudet slog ihjäl den sovande Kakhaber Tevzadze i dennes säng. Därefter styckade han kroppen och dumpade likdelarna på olika platser i Kalix. Mordet uppdagades när privatpersoner gjorde makabra fynd av kroppsdelar, bland annat flytande i Kalixälven.

Tingsrätten skriver:

Andrei Manko har skadat och skymfligen behandlat liket efter Kakhaber Tevzadze genom att avskilja huvudet, armarna och benen från bålen samt genom att avlägsna penis, pung och ändtarmsöppning från kroppen. Andrei Manko har därefter dumpat huvud, armar och ben i Kalixälven och bålen i en sopcontainer i centrala Kalix. Penis, pung och ändtarmsöppning saknas alltjämt.

Domstolen sätter ingen tilltro till Andreis påståenden om att mordet ska ha skett i självförsvar efter att han blivit attackerad med kniv av Kakhaber. Andrei har även hävdat att Kakhaber ska ha försökt tvinga honom att begå stölder i Sverige. Det verkliga motivet till mordet är inte klarlagt

Andrei ska utvisas ur landet efter avtjänat straff. Utvisningen gäller på livstid.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
859”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons