På söndagsmorgonen avfyrade Ryssland raketer mot en stor militäranläggning i den västra ukrainska staden Javoriv. Anläggningen är belägen endast två mil från gränsen mot Polen – och därmed EU.

De ryska raketerna ska ha träffat en stor ukrainsk militärbyggnad för internationella insatser. Den attackerade militärbasen finns med på Natos lista över övningscenter och amerikanska styrkor ska ha befunnit sig på platsen i februari i år. Även svenska Försvarsmakten ska ha haft personal vid anläggningen i januari i samband med en utbildningsinsats.

Ukrainas försvarsminister beskriver händelsen som en ”terroristattack mot fred och säkerhet nära EU- och Natogränsen”.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk flykting: ”Är så tacksam för all hjälp”

Teorin: Ryssland försöker kapa underhållsvägar in i Ukraina

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, säger till Expressen att attacken följer mönstret i Rysslands tidigare agerande. Men han tror också att Ryssland har tänkt igenom detta noga för att skicka en viss signal till Nato som hållit övningar vid den attackerade militärbasen.

– Det finns både den militära nyttan av att slå mot en militärbas, och att det ligger väl placerat mot att slå mot de underhållstransporter som rimligen förs in den vägen från Polen. Men att det dessutom skickar signaler genom att det är så nära Polen, på en ukrainsk bas där det tidigare varit Nato-verksamhet. Det är sådana saker som jag föreställer mig också vägts in i den ryska kalkylen, säger Paasikivi.

Paasikivis teori är att Ryssland med detta angrepp försöker kapa underhållsvägar in i Ukraina. Militärbasen har ett bra geografiskt läge för att slå ut transporter av materiel och underhåll som förs till Ukraina via Polen.

LÄS ÄVEN: För att skydda mot rysk diktatur monteras demokratin i väst ned