Efter att föreningens ordförande uttalat stöd för den ryske presidenten Vladimir Putin överväger kommunen nu att dra in det finansiella stödet.

Det är Luleå kommun som inlett en utredning efter att rysk-svenska föreningen Sputniks ordförande Katerina Ekström uttalat sig om Rysslands invasion av Ukraina. Hon hävdade bland annat att det inte rör sig om någon invasion och att hon sympatiserar med Putin.

– Det var chockerande och ett väldigt gränslöst uttalande från en ordförande i en förening, säger Emmeli Nybom (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, till statstelevisionen.

Nu utreder kommunen ifall man ska stoppa framtida bidrag till föreningen, men även dra tillbaka bidrag. För 2022 hade Sputnik beviljats 110 000 kronor.

Litar inte på media

Då hon inte litar på media vill Katerina Ekström inte ställa upp på en intervju, men uppger att föreningen kommer att redovisa sin ståndpunkt i ett brev till kommunen och man hoppas på att utredningen blir objektiv.

– Jag har aldrig sagt att det är bra att gå in och kriga. Vi kommer aldrig stödja krig. Vi är emot invasion i Ukraina, säger hon.