0
Inrikes

Ryska bröder fängslades och utvisades – på uppgifter från vänsterextrema Expo

Publicerad 3/17/2021
Annons

35-åriga ryska tvillingbröderna Sergei och Igor Kushev greps, spärrades in i ett och ett halvt år och utvisades sedan ur Sverige med ett internationellt beslut som gör att de inte kan resa till något Schengenland. Bröderna har inte begått några brott men Säpo menar att de utgör en säkerhetsrisk då de iakttagits vid aktiviteter kopplade till nynazistiska rörelsen NMR. Aktiviteterna dokumenterades av vänsterextrema Expo som även verkar ha försett Säpo med informationen. Brödernas advokat är starkt kritisk till hur de har behandlats.

Det var under 2018 som bröderna Kushev enligt Expo deltog i styrke- och kampsportsträning med en person kopplad till Nordiska motståndsrörelsen. De ska också samma år ha setts närvara vid en demonstration som anordnades av NMR i Stockholm som attackerades av den autonoma våldsbejakande vänstern.

Tidigare under 2018 ska bröderna även ha iakttagits under politikerveckan i Almedalen, dock endast som besökare och inte i samband med några NMR-aktiviteter. Under 2019 menar Expo dock att bröderna delat ut flygblad för NMR och deltagit i ytterligare fysisk träning i regi av den nynazistiska organisationen.

Sattes i fängsligt förvar i ett och ett halvt år

Uppgifterna ledde till att bröderna hösten 2019 fick avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och att Säpo kopplades in. Ett beslut togs också om att gripa bröderna och att låsa in dem i Migrationsverkets förvar i Flen. Där hölls de inspärrade i ett och ett halvt år tills utvisningen för några veckor sedan verkställdes.

Den ena brodern har dessutom, trots att inga misstankar om brott funnits, tidvis hållits inlåst i regelrätta häkten i Sollentuna och Rosersberg. Det framgår inte vilka skäl myndigheterna haft för den mer drastiska åtgärden.

Migrationsverket beslöt, på inrådan av Säpo, samtidigt som avslag på asylansökan meddelades och tvillingbröderna greps, att de skulle registreras på en särskild spärrlista i Schengenländernas informationssystem, något som innebär att de under tio års tid inte kan resa till något EU- eller Schengenland.

Insyn i ärendet försvåras av att Migrationsverket i samråd med Säpo har sekretessbelagt skälen till utvisningarna. Det som framgår är endast att den svenska säkerhetspolisen anser att bröderna utgör ”en risk för allmän ordning och säkerhet” med hänvisning till att de umgåtts med individer ”med nazistiska kopplingar”.

Samma klausul användes i augusti för att stoppa den danska politikern Rasmus Paludan från att komma till Sverige.

LÄS MER: Inreseförbudet mot Paludan olagligt – är svensk medborgare sedan 1989

”Myndighetsfasoner inte värdiga en demokrati”

Den advokat, Björn Sjölander, som initialt företrädde bröderna i deras ansökan om uppehållstillstånd vill i nuläget inte kommentera fallet överhuvudtaget. Advokat Mark Safaryan som tvillingarna senare anlitade för att försöka få utvisningsbeslutet och fängslandet upphävt är emellertid kritisk till hur hans klienter behandlats och ärendet hanterats.

– Mina klienter har blivit utsatta för repressalier från de svenska myndigheternas sida till följd av deras politiska åskådning. Det är inte kriminaliserat att vara nazist eller fascist i Sverige, förklarar han i en kommentar till Expressen.

Safaryan menar vidare att bröderna flytt till Sverige efter att för sina åsikter ha utsatts för politisk förföljelse i hemlandet. Advokaten är också kritisk till att bröderna inte fått möjlighet att försvara sig mot Säpos anklagelser om att de ska ha haft samröre med ”individer som har dömts för brott”.

– Vi har inte kunnat få någon som helst precisering om vad det är för personer, i vilka sammanhang och i vilka avseenden de utgör hot mot rikets säkerhet. Det här är inte rättssäkert överhuvudtaget och det ska inte förekomma i ett land som Sverige. Den här typen av fasoner är inte värdiga en demokrati.

Säpo vill inte uttala sig

Jasmina Sofic är pressekreterare på Säpo men vill inte kommentera det enskilda ärendet, något som hon menar är myndighetens policy.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda ärenden eller personer. Våra uppgifter omfattas av sekretess och får inte spridas vidare. Det handlar väldigt mycket om vårt operativa arbete. I vissa fall hålls uppgifterna hemliga också för personen själv.

Hon menar dock att de beslut som tagits visavi de ryska bröderna har stöd i ”flera olika underrättelser” och ”en samlad bedömning”. Närmare än så vill hon inte precisera myndighetens arbete.

Politiska utvisningar sätts i system

Detta är inte första gången Säpo agerar tillsammans med Expo för att utvisa personer på grund av deras politiska åsikter. Tidigare i år stämplade myndigheten en 20-årig estnisk medborgare som ”hot mot rikets säkerhet” på grund av att han en tid innan umgicks med nazister. Mannen blev utvisad från Sverige efter att ha bott här i 12 år – med förbud att återvända.

LÄS ÄVEN: Demokratiska analfabeter från Säpo måste stoppas

Samnytt kunde 2019 avslöja att vänsterextremistiska Expo försökte infiltrera flera rättsvårdande myndigheter – däribland polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket. Medan Åklagarmyndigheten och Domstolsverket nobbade vänsterextremisterna med hänvisning till krav på neutralitet och politisk opartiskhet i förvaltningslagen fick Expo in en fot på polisen, enligt källor till Samnytt.

LÄS MER: Expos utbildning om högerextremism har nobbats av rättsväsendet

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons