Marina Ovsyannikova, redaktör på ryska Kanal 1, dömdes under tisdagen till böter för att ha framfört en otillåten tv-protest. Det meddelar hennes advokat Sergej Badamshin.

Det var under måndagskvällens nyhetssändning som Ovsyannikova rusade in i Kanal 1:s tv-studio med en skylt i handen. På skylten stod det bland annat ”stoppa kriget” och ”tro inte på propagandan”.

Den ryska nyhetsbyrån Tass uppger att Ovsyannikova själv arbetar som redaktör på Kanal 1. Inför protestaktionen hade hon spelat in ett videomeddelande där hon berättar att hon skäms för att hon jobbar på tv-kanalen och tvingas sprida ”Kremls propaganda”.

Efteråt togs Marina Ovsyannikova om hand av polis. Enligt källor till Tass anklagades hon till en början för att ha ”missaktat Ryska federationens användande av militär för att trygga sina intressen och medborgare samt för att bibehålla internationell fred och säkerhet”.

LÄS MER: Rysslands tidigare utrikesminister: ”Putin är inte galen”

Kreml: ”Huligan”

Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov har avfärdat Marina Ovsyannikovas tilltag som ”huliganism”. Han säger till Tass att Kreml inte lägger sig i händelsen, utan överlämnar åt Kanal 1 och rättsväsendet att hantera den.

Under tisdagen ställdes Ovsyannikova inför domstol. Enligt hennes advokat Sergej Badamshin handlade nu anklagelsen om att hon uppmanat till deltagande i icke tillståndsgivna allmänna sammankomster.

Vid femtiden på tisdagen, svensk tid, kom domen: Marina Ovsyannikova döms att betala 30 000 rubel i böter för sin otillåtna tv-protest. Det motsvarar knappt 2700 svenska kronor.

LÄS ÄVEN: Palestinsk artist till Putin: Skicka hit ukrainska kvinnorna så gifter vi oss med dem