Närmare tiotusen ryska soldater har stupat i kriget i Ukraina. Det skrev den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda i en artikel under måndagskvällen.

Enligt Komsomolskaja Pravdas artikel har 9861 ryssar dödats och 16 153 skadats i kriget i Ukraina. Enligt tidningen kommer uppgifterna från det ryska försvarsdepartementet.

Uppgifterna offentliggjordes i syfte att ”tillbakavisa påståenden från Ukrainas generalstab om storskaliga förluster för den ryska militären”, hette det.

Stora förluster

Siffrorna väckte emellertid snabbt uppseende i västvärlden då de tyder på betydande förluster och är väsentligt högre än de uppgifter om 498 döda och 1597 skadade soldater som den ryska sidan gick ut med den 2 mars.

LÄS ÄVEN: Ryssland: SÅ stora är våra förluster

Som jämförelse stupade uppemot 15 000 sovjetiska soldater i Sovjetunionens tio år långa krig i Afghanistan och runt 20 000 ryska soldater och Rysslandslojala trupper dödades i de båda krigen i Tjetjenien på 90- och 2000-talen.

Uppgifter försvann

Kort efter att Komsomolskaja Pravda publicerat uppgifterna om de iögonenfallande stora ryska förlusterna, försvann de utan förklaring från artikeln.

Nu handlar artikeln enbart om att Ryssland har ”besegrat nationalistbataljonen i Donbass”.

Efter massivt bombardemang inledde Ryssland en storskalig invasion av Ukraina tidigt på morgonen den 24 februari. Efter inledande framgångar i striderna, körde emellertid de ryska styrkorna ganska snart fast. De ryska framryckningarna de senaste veckorna har varit begränsade.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Hackers bakom uppgift om stora ryska förluster