Under söndagsmorgonen sågs ryska trupper på gatorna i centrala Charkiv, Ukrainas näst största stad. Reuters rapporterar att en rådgivare till Ukrainas inrikesminister konstaterat detta på snabbmeddelandetjänsten Telegram. Samtidigt ljuder flyglarm och skottlossningar i landets huvudstad.

Kievborna har fortsatt att söka skydd under jorden medan Ryssland anfaller. Ryssarna uppges även ha gått in i centrala Charkiv och enligt AFP pågick markstrider i staden på söndagsmorgonen.

LÄS ÄVEN: Islamist-milisen går in i Ukraina

Den ukrainska underrättelsetjänsten har publicerat ett flertal videoklipp inifrån Charkiv där man ser ryska militärfordon och en stridsvagn i lågor.

– Den ryska fiendens lätta militärfordon tog sig in i Charkivs innerstad, skriver Oleg Sinegubov, chef för det kommunala styret i staden, på Facebook.

”Lämna inte skyddsplatserna!”

Sinegubov bekräftar därmed att informationen kring videoklippet stämmer. I ett inlägg på Facebook uppmanar han invånarna i Charkiv att stanna kvar i skyddsrummen:

”Lystring! Lämna inte ut skyddsplatserna! Ukrainas försvarsmakt eliminerar fienden. Civila snälla gå inte ut på gatorna i staden.”

Danska journalister skadade

Tidigt på söndagen rapporterade The Daily Beast att två danska journalister, Stefan Weichert och Emil Mikkelsen, skadats av skjutvapen i staden Ochtyrka i nordöstra Ukraina.

De båda ska nu befinna sig i säkerhet på sjukhus där de behandlas för sina skador.

Ryssland uppges söka förhandling

Kreml uppger tidigt på söndagen att en rysk delegation har anlänt till Minsk i Belarus för att inleda samtal med Ukraina. Detta är i så fall det första initiativet till samtal sedan Ryssland inledde attacken mot Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppges ha avböjt den specifika inviten. Han öppnar emellertid upp för att hålla förhandlingar på andra platser ”från vilka missiler inte flyger”.

LÄS ÄVEN: ”Jag behöver ammunition, inte en flygbiljett” – Zelensky tackar nej till USA:s evakueringserbjudande