belojarsk kärnkraftverk

Belojarsk kärnkraftverk.

Utrikes

Ryskt kärnkraftverk drivs med använt kärnbränsle

Publicerad 2/3/2020
Annons

En reaktor vid det ryska kärnkraftverket i Belojarsk har startats om efter att ha laddats med den första omgången blandat oxidbränsle (MOX) – en typ av upparbetat kärnbränsle som ska vara ett bättre bränslealternativ. Målet är att eliminera radioaktivt avfall från kärnkraftsenergi.

En reaktor vid det ryska kärnkraftverket beläget i Sverdlovsk-distriktet ska drivas med MOX-bränsle. Det uppger den ryska kärnkraftsmyndigheten Rosatoms bränsledivision TVEL, enligt World Nuclear News.

Bränslet är en blandning av utarmat uran och plutoniumoxider, alltså bränsle som redan använts. I praktiken innebär detta bland annat mindre brytning i gruvorna – och att reaktorn kommer ge ifrån sig mindre radioaktivt avfall. Målet är att skapa ett ”slutet kärnbränsleomlopp”.

Kärnkraftverkets ingenjörer har monterat 18 stycken Mox-bränsleenheter vid BN-800:s reaktorhärd. Under 2020 planerar man att installera ytterligare 180 bränslepatroner.

Kärnkraftsmyndigheten Rosatom har som mål att alla kvarvarande uranbaserade bränsleenheter ska ha ersatts av MOX-bränsle i slutet av 2021. Detta skulle innebära att det blir första gången någonsin som en snabb neutronreaktor i Ryssland startar upp med enbart Mox-bränsle.

”Viktigt för kärnkraftens framtid”

Ivan Sidorov, Belojarsks VD, menar att projektet med MOX-bränsle är viktigt för kärnkraftens framtid.

– Vid kraftenhet 4 har vi genomfört den första generella översynen på fyra år av driften. Denna kraftenhet har två uppgifter, inte bara att producera el utan också att bemästra lovande teknik som är viktig för kärnkraftens framtid. De arbeten som utförs under översynen syftar till att säkerställa en långsiktig säker drift av hela kraftenheten och att utrustningen är pålitlig, säger han.

Serieproduktionen av MOX-bränsle påbörjades i slutet av 2018 i staden Zjeleznogorsk som är belägen i östra Sibirien.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons