En nyutvecklad så kallad hypersonisk missil slog i början av förra månaden ut en underjordisk bunker som användes av Nato-personal i Ukraina. Det påstås i en artikel i den ryska tidningen Komsomolskaya Pravda. Uppgifterna ifrågasätts eller avfärdas som falska i västvärlden.

Enligt de ryska uppgifterna, som även sprids av bland annat den grekiska nyhetssajten Pronews, slog en så kallad hypersonisk missil ut en bunker mer än hundra meter under marken utanför Lviv i västra Ukraina. Detta i samband med en omfattande rysk missilattack den 9 mars som hämnd för ett påstått ukrainskt terrordåd mot södra Ryssland en vecka tidigare.

Det hävdas att bunkern användes som en gemensam kommandocentral av såväl Nato-personal som officerare från Ukrainas försvarsdepartement. Omkring 200 militära höjdare påstås ha funnits i den, varav samtliga ska ha dödats. Attacken förklarar varför en väntad ukrainsk motoffensiv under våren inte blivit av, heter det.

Hypersonisk missil

Bunkerattacken uppges ha utförts med en hypersonisk missil av typen Kh-47M2 Kinzjal. En hypersonisk missil är en missil som kan färdas mer än fem gånger snabbare än ljudet. Kinzjal klarar minst tio och enligt vissa källor så mycket som tretton gånger ljudhastigheten – över fyra kilometer i sekunden.

Kinzjal togs i tjänst så sent som 2017, men har sporadiskt använts sedan inledningen av kriget förra våren. I synnerhet för att slå ut strategiskt viktiga mål. Under attacken 9 mars avfyrade Ryssland sex Kinzjal-missiler, den mest omfattande attacken med sådana missiler sedan krigsutbrottet.

Kinzjal är inte Rysslands enda hypersoniska missil. Ryssland påstår sig ha en hypersonisk missil, Avangard, som kan flyga upp till 27 gånger snabbare än ljudet.

Avfärdas i väst

Det finns inga officiella ryska källor som säger att en bunker med Nato-personal slogs ut den 9 mars. Istället är det mediepåståenden med oklart ursprung. I flera västmedier har de avfärdats som propaganda.

”Ett trött stycke uppenbar propaganda”, skriver exempelvis Snopes. Vidare menar de att Kinzjal-missilen är ”ett vanligt inslag i rysk propaganda”.

Newsweek är inte lika definitivt i sin bedömning, men skriver att ”Även om det inte helt utesluter möjligheten att en sådan attack ägde rum, finns det få bevis som tyder på det.”

Problematisk missil

Även om ingen bunker med Nato-toppar slogs ut den 9 mars, så är de ryska hypersoniska missilerna en realitet och det är belagt att de använts i kriget. Efter den ryska invasionen av Ukraina ses de som ett växande problem av västmakterna. Det finns inga luftförsvarssystem som rår på missiler som färdas så pass snabbt.

Ryssland är dessutom relativt ensamt om dem, även om både USA och Kina håller på att utveckla liknande system. Och vad ännu värre är: Kinzjal-missilerna, som beräknas ha en räckvidd på omkring 200 mil, kan bestyckas med kärnstridsspetsar.

Attacken den 9 mars ”underströk att Putin äger vapen med kärnvapenkapacitet som är svåra att skjuta ned av ett slag som USA och dess allierade ännu inte har tillgång till”, konstaterar Washington post.