Sveriges relationer till Ryssland har skadats av det telefonsamtal utrikesminister Ann Linde hade med två ryska busringare. Det skriver Rysslands ambassad i Sverige på Facebook.

I helgen uppmärksammades att Ann Linde blivit lurad av de ryska busringarna ”Vovan och Lexus”. I tron att hon pratade med Julia Navalnaja, fru till fängslade oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj, samt Navalnyjs stabschef Leonid Volkov, pratade Linde öppenhjärtigt om planerade sanktioner mot Ryssland och lovade svenskt mångmiljonstöd till Navalnyjs organisation.

LÄS MER: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

I en kommentar till Expressen skrev utrikesdepartementet att: ”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet”, samt: ”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

UD hävdade dessutom att ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats” av Ann Lindes samtal med ”Vovan och Lexus”.

Ryssland håller inte med

Rysslands Sverigeambassad håller emellertid inte med om att de svensk-ryska relationerna inte påverkats av att Ann Linde lät sig luras av de ryska busringarna.

”Även med hänsyn till det att det var en bluff, övertygar samtalets innehåll oss tyvärr igen om att Stockholm inte är hågat att avvika från sin valda konfrontationskurs gentemot vårt land och inte strävar efter att söka vägar till att sanera bilateral samverkan med Ryssland”, skriver ambassaden i texten på Facebook som fortsätter:

”Istället för uppmaningar till att utbygga goda grannförhållanden mellan Moskva och Stockholm säger ministern faktiskt öppet om svenska myndigheters beredskap att finansiera en extremistorganisation som är förbjuden i vårt land och stödja icke systemopposition.”

Samnytt har sökt såväl Rysslands ambassad i Sverige som Utrikesdepartementet med anledning av den diplomatiska meningskiljaktigheten.