Under samtalen i Kreml i veckan sa president Vladimir Putin till sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping att Ryssland stödjer användningen av kinesiska yuan som avräkningsvaluta för transaktioner mellan Ryssland och tredjeländer, det senaste steget i en decennier lång kampanj av Moskva och Peking för att minska sitt delade beroende av den amerikanska dollarn.

Putin noterade att två tredjedelar av betalningarna i den bilaterala handeln mellan deras länder nu görs i kinesiska yuan och ryska rubel. Att förlita sig på de två valutorna gör det enligt den ryske presidenten möjligt att ”skydda ömsesidig handel från påverkan från tredjeländer och negativa trender på globala valutamarknader”.

LÄS ÄVEN: Ambassadör: Polen kommer tvingas in i kriget

Ryssland vill också använda kinesisk valuta i allt större utsträckning i sina transaktioner med andra länder.

– Vi stödjer att använda kinesiska yuan i transaktioner mellan Ryska federationen och dess partners i Asien, Afrika och Latinamerika, citerade Kreml Putin.

Förutom ett gemensamt uttalande om att stärka ”strategiskt samarbete för en ny era” undertecknade Putin och Jinping också ett ”gemensamt uttalande om planen för utveckling av nyckelområden för det kinesisk-ryska ekonomiska samarbetet fram till 2030”.

200 miljarder dollar

Putin hyllade en redan betydande expansion av den bilaterala handeln och noterade att den nådde en historisk topp på 185 miljarder dollar 2022, ”trots konsekvenserna av pandemin och sanktionstrycket”, och spår att den i år kommer nå 200 miljarder dollar.

LÄS ÄVEN: Ryssland förordar Taiwans anslutning till Kina

I en kommentar om det utökade samarbetet mellan Ryssland och Kina sa John Kirby, samordnare för det nationella säkerhetsrådet för strategisk kommunikation, att USA inte stödjer ”några ansträngningar för att minska känslan av isolering som Putin redan har upplevt från det internationella samfundet”.

Kö till BRICS

Under det senaste decenniet har yuanen, även känd som renminbin, flyttat uppåt bland de valutor som används för internationella betalningar. 2013 låg den på 13:e plats med en andel på 0,63 procent av de globala betalningarna, men började avancera snabbt året därpå. Förra sommaren låg den på 5:e plats med en andel på 2,2 procent av internationella transaktioner.

Medan Rysslands och Kinas ekonomiska samarbete blir allt tätare står omkring 20 länder på kö för att bli medlemmar i BRICS och Shanghai Co-operation Organisation (SCO). Bland dessa finns Turkiet, Mexiko, Indonesien, Argentina, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten och ett antal andra afrikanska länder.

LÄS ÄVEN: Xi Jinping återvald som diktator – påbörjar historisk tredje mandatperiod