På måndagskvällen gick Rysslands president Vladimir Putin ut i ett tal till nationen i vilket han meddelade att man erkänner områdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga regioner. Senare under kvällen gick ryska trupper in i östra Ukraina.

I ett möte med ryska säkerhetsrådet meddelade Putin att det inte finns några utsikter för en fredlig lösning rörande kriget i östra Ukraina som pågått sedan år 2014.

Ledarna i i utbrytarrepulikerna har vädjat till Putin att erkänna områdena som självständiga. I ett direktsänt tal meddelar Putin att man går vidare med att erkänna republikerna som självständiga och hänvisar till att områdena är en del av Rysslands historia. Hela talet kan ses HÄR.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kritiserar erkännandet som ett brott mot folkrätten och att det här innebär att Minskavtalet inte följs.

– Om det fattas ett sådant beslut kommer vi att reagera omedelbart från EU:s sida, sa Linde.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen var tidig med att framföra att EU kommer att införa sanktioner mot Ryssland. Även USA meddelar att man inför sanktioner, rapporterar Reuters.

Går in i Ukraina

Sent på måndagskvällen beordrade Putin ryska styrkor till områdena i vad man kallar för en fredsbevarande insats. Det rapporterar Reuters.