Ryssland förbjuder Sveriges television, Sveriges radio och ytterligare omkring ett 80-tal europeiska medieaktörer. Det skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Beskedet presenteras som ett uttryckligt ”svar” på att Europeiska rådet förra månaden beslutade censurera de tre ryska medieaktörerna RIA Novosti, Izvestija samt Rossijskaja gazeta för sina medborgare.

”Den ryska sidan har vid upprepade tillfällen och på olika nivåer varnat för att politiskt motiverade trakasserier av inhemska journalister och ogrundade förbud mot rysk media i EU inte kommer gå obemärkt förbi”, menar ryska UD.

LÄS MER: EU inför nya censuråtgärder mot ryss-anklagade medier

81 listade medier

Sveriges television och Sveriges radio är de enda medierna i Sverige som finns med på den ryska blocklistan. Spanska El Mundo och El Pais, franska Le Monde, Radio France och AFP samt tyska Der Spiegel är några andra av dem som finns med på den.

Finlands public service-bolag Yle förbjuds också av Ryssland, däremot inget av Danmarks två public service-kanaler DR och TV2. Inte heller tyska ARD har hamnat i Putins onåd.

De blockerade medierna, sammanlagt 81 till antalet, anklagas av Ryssland för att ”systematiskt sprida falsk information om hur den särskilda militära insatsen utvecklar sig”.

Blockeras av Ryssland

Rent praktiskt innebär dagens beslut att hemsidorna för de 81 medieaktörerna i EU blockeras i Ryssland, på liknande sätt som EU tidigare blockerat ryska mediesajter för sina medborgare.

I några fall har Ryssland även blockerat tillgång till ryska medier eller andra webbsidor för bosatta i EU- eller Nato-länder.

Exsempel på hur det kan se ut i EU. Faksimil
RT.com är blockerat i många EU-länder. Faksimil

Ryssland anklagar i sitt UD-uttalande Bryssel och ”blockets huvudstäder” för att ”välja eskalerandets väg”.

Det ryska utrikesdepartementet avslutar med att påpeka att förbudet mot de europeiska mediesajterna kan komma att hävas om EU:s restriktioner mot ryska medier upphör.