Vladimir Putin

Foto: Maria Joner.

Utrikes

Ryssland först med att godkänna vaccin för Covid-19

Publicerad 8/11/2020
Annons

Just nu tävlar forskarlag över hela världen med att vara först ut med ett vaccin som kan stoppa Coronaepidemin men nu meddelar Putin att Ryssland är först med ett godkänt vaccin. Jag vet att det är säkert och effektivt”, säger han. 

För att ytterligare försäkra omvärlden har Putin vaccinerat en av sina döttrar. Det är Gamaleya högskola i Moskva som utvecklat det, rapporterar Reuters.

Detta är ett försteg för nästa skala av tester, vilket vanligen benämns Fas III tester där tusentals försökspersoner kommer att vara involverade. Vårdpersonal har blivit erbjudna att delta i nuvarande fas som vaccinkandidater där man ska säkerställa vaccinets effektivitet innan man påbörjar massvaccinationen i Ryssland.

I Moskva är vaccinets framgång hyllat och ses som ett bevis på deras forskningsmässiga förmåga men i andra delar av världen så delas en oro över att Ryssland är mer intresserad av att vinna vaccinloppet för nationelle prestige efter att vaccinet blev godkänt på mindre än två månader. Men det avfärdas alltså av Putin som i en intervju sa att hans egen dotter blivit vaccinerad.

– Jag vet att det fungerar rätt effektivt, ge en stark immunitet och, jag upprepar, har passerat alla nödvändiga kontroller, sa Putin.

Mer än 100 vacciner

Just nu produceras över hundra olika vacciner för att bekämpa Covid-19 epidemin och minst fyra av dessa är slutfaserna av Fas III testerna enligt världshälsoorganisationen, så inom kort kan vi komma att se fler länder producera ett vaccin.

Enligt Ruters ska utländska köpare redan ha beställt en miljard doser av det ryska vaccinet. Internationella avtal ska ha säkrat en produktion av 500 miljoner doser årligen och vaccinet väntas även produceras i Brasilien.

Vissa internationella experter har dock ifrågasatt sättet på vilket sätt Ryssland godkänner sina vaccin.

– Normalt sett behöver du ett stort antal personer som testas innan du godkänner ett vaccin, sa Peter Kremsner från Univesitetssjukhuset i Tuebingen, som just nu testar CureVac’s COVID-19 vaccin i kliniska tester. Utifrån det perspektivet tycker jag det är vårdslöst att göra det (godkänna) om massor av personer inte redan testats.

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons