Om Sverige går med i Nato kommer USA, om de anser det nödvändigt, stationera trupper i landet oavsett Sverige vill det eller ej. Det påstår Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
– Ingen kommer lyssna på Sverige, säger Lavrov.

Det är den brittiska tv-kanalen BBC:s Rysslandsredaktör Steve Rosenberg som gjort en 25 minuter lång intervju med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Föga förvånande handlar intervjun nästan uteslutande om kriget i Ukraina, Rysslands syn på det och dess konsekvenser.

”Vi hade inget val”

Enligt Lavrov har inte att Ryssland invaderat Ukraina, utan inlett en ”särskild insats” som svar på provokationer från Ukraina och Natos försök att ”släpa in” landet i militäralliansen.

– Vi hade inget val, säger Lavrov.

– Kievregimen attackerar fredliga civila, med era vapen, med västerländska vapen. På precis samma sätt som de gjorde 2014 när kuppledarna tog makten, när de flygbombade centrala Luhansk och dödade 50 personer i en brand i Odessa.

– Vi är väldigt tålmodiga, men när vårt tålamod tar slut, så agerar vi när ryssar blir illa behandlade och förnedrade, som det som hände under statskuppen i februari 2014.

Ifrågasätter krigsbrott

Sergej Lavrov hävdar att västvärlden sprider ”fake news” om Ryssland och kriget i Ukraina. Bland annat gällande händelserna i Butja nordväst om Kiev, där Ryssland anklagas för att ha begått krigsbrott genom att mörda civila.

– Rättsmedicinska undersökningar av de flesta kropparna som visades på tv över hela världen visar att de hade skador från artillerigranater, påstår han.

LÄS MER: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Den ryske utrikesiministern jämför även anklagelserna mot Ryssland med hur Nato agerat i länder som Irak, Libyen och Afghanistan.

– Prata med människorna i Irak och Libyen, vars länder blivit helt förstörda, säger han och tillägger sarkastiskt:

– Och efter det kallar sig Nato fortfarande för en försvarsallians.

Avrättar ”legosoldater”

Två britter som krigat för Ukraina har dömts till döden sedan de tillfångatagits av pro-ryska styrkor i Donetsk. Dödsdomarna har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien där utrikesminister Liz Truss kallat dem för ”skendomar med absolut ingen legitimitet”.

Lavrov säger att den brittiska regeringen bör förhandla direkt med Folkrepubliken Donetsk, som britterna inte erkänner, om de vill försöka få hem britterna. Han ser samtidigt inga formella hinder mot att den typen av främlingssoldater avrättas, oavsett hur det uppfattas i ”västvärldens ögon”.

– Jag bryr mig inte om hur västvärlden ser på saker. Jag bryr mig bara om internationell lag. Enligt internationell lag erkänns inte legosoldater som kombattanter, så hur västvärlden ser på saken är irrelevant, påpekar han.

Utmanar Boris Johnson

Storbritannien är det land i Europa som skickat mest hjälp till Ukraina. Enbart det militära stödet uppgår till tiotals miljarder kronor. Samtidigt har landet tillsammans med EU och USA infört hårda sanktioner och blockadliknande åtgärder mot Ryssland.

LÄS MER: Rysk ilska när EU skär av Kaliningrad

Under våren proklamerade Liz Truss att det införts ”väldigt väldigt hårda sanktioner, som kapar Rysslands ekonomi vid knäna, och skär av tillgången till västvärldens system”.

Ett uttalande Lavrov nu tar fasta på.

– Både Boris Johnson och Liz Truss säger öppet att de ska besegra Ryssland och tvinga ned Ryssland på knä, säger han och lägger till med eftertryck:

– Kom igen, gör det!

”Om” Sverige går med i Nato

Efter den ryska invasionen av Ukraina har USA ökat antalet soldater i Europa till omkring 100 000. Antalet kan komma att ökas ytterligare.

Lavrov menar att Sverige och Finland själva får avgöra om de vill gå med i Nato, men att Rysslands reaktion på ett sådant medlemskap avgörs av hur den USA-dominerade militäralliansen agerar.

– Vi har flera gånger sagt att när, och om, Sverige och Finland går med i Nato, så får vi se vad som egentligen händer, på marken, säger Lavrov.

Den ryske utrikesministern tror att USA i sådana fall kommer stationera egna soldater i de båda nordiska länderna, oavsett vad de båda länderna själva vill.

– Jag lovar dig, ingen kommer lyssna på européerna. Ingen kommer lyssna på Finland och Sverige. De säger till oss att de inte kommer ha några utländska trupper eller militärbaser, men USA:s försvarsminister Lloyd Austin har sagt att USA planerar öka sin militära närvaro i Europa, säger han.

– Han har inte sagt något i stil med att: ”Vi behöver samtala med våra europeiska allierade.” Han vill inte lyssna på sina europeiska allierade. Han har redan bestämt sig. Han tillkännagav att de kommer ta beslutet i Washington, säger Sergej Lavrov.