Rysslands president Vladimir Putin annonserade under onsdagsmorgonen partiell mobilisering för att ”försvara hemlandet”. Enligt försvarsminister Sergej Sjojgu omfattar mobiliseringsordern omkring 300 000 ryssar.

Mobiliseringen påannonserades i ett tal till nationen – det första Putin hållit sedan invasionen av Ukraina i februari i år. Ordern träder i kraft omedelbart.

LÄS MER: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

– Jag bedömer att det är nödvändigt, ställda inför de hot vi möter, för att försvara vårt hemland och dess självständighet och territoriella integritet, samt för att garantera säkerheten för vårt folk och dem som bor i de befriade områdena, kommenterar Putin beslutet.

Försvarsminister Sergej Sjojgu uppger att mobiliseringsordern omfattar omkring 300 000 ryssar – en procent av de medborgare som finns tillgängliga för mobilisering.

En moralisk plikt

Enligt Putin är det Rysslands moraliska plikt att försvara invånarna i Donbass, och de två Rysslandslojala utbrytarrepubliker som är orsak till kriget.

– Vi kan inte och har inte den moraliska rätten att överlämna våra nära och kära för att slitas i stycken av bödlar. Vi kan inte låta bli att besvara deras uppriktiga önskan att få bestämma sitt eget öde, säger han.

LÄS MER: Här är bilden som sägs motbevisa rysk propaganda om Ukraina

Den ryske presidenten talar även om ukrainska övergrepp i Donbass, med bland annat artilleribeskjutning mot civilbefolkningen.

– Hoten, våldets och terrorns politik tar sig allt mer massiva, fruktansvärda och barbariska uttryck.

Skyller på Nato

I sitt tal lägger den ryske presidenten skulden för kriget i Ukraina på i första hand USA, Nato och västvärlden. Han hävdar att Ryssland och Ukraina var nära en uppgörelse under förhandlingarna i Istanbul under våren, men att Natoländerna satte stopp för den.

LÄS ÄVEN: Nato: ”Ukraina kommer att segra”

– Det är uppenbart att en fredlig lösning inte passar västvärlden. Efter att vissa kompromisser nåtts, fick Kiev direkt order om att avbryta alla förhandlingar, hävdar han.

– De började pumpa in ännu mer vapen. Kievregimen satte in nya gäng av utländska legosoldater, nationalister och militära förband tränade enligt Nato-standard och ledda av västerländska rådgivare.

Skramlar med kärnvapen

I talet anklagas västvärlden för att ägna sig åt ”kärnvapenutpressning” och Nato för att överväga sätta in atombomber eller andra massförstörelsevapen i kriget.

– Jag vill påminna dem som gör sådana uttalanden om att vårt land också har massförstörelsevapen. I vissa avseenden mer avancerade än Natoländerna har, säger Vladimir Putin.

– Om vårt lands terriroriella integritet hotas, så kommer vi självklart använda alla medel som står till vårt förfogande för att försvara Ryssland och vårt folk. Jag bluffar inte!

LÄS MER: Bakslag för Ryssland i Ukraina