”Nästan alla” Leopard 2-stridsvagnar som Ukraina fått från Polen och Portugal har förstörts. Det hävdar Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu.

Ett flertal Nato- och Nato-allierade länder har lovat skicka Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina. Ett av dem är Sverige, som utlovat tio sådana stridsvagnar utöver femtio Stridsfordon 90. Stridsfordon 90 har redan synts i Ukraina, men det är oklart när de svenska stridsvagnarna kommer vara framme vid fronten.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här brinner Natos stridsvagnar på slagfält i Ukraina

Ryssland hävdar emellertid att de västerländska stridsvagnarna snabbt slås ut av ryska trupper. Hela 920 bepansrade stridsfordon och materiel påstås ha slagits ut, inklusive 16 Leopard-stridsvagnar, sedan den ukrainska motoffensiven inleddes i början av juni.

– Det är nästan alla stridsvagnar av den typen som Polen och Portugal skickat till den ukrainska militären, säger Sergej Shoigu.

Hånas i Ukraina

Den ryske försvarsministerns utspel hånas från ukrainskt håll där Shoigu kallas för ”renskötaren” – vilket anspelar på hans uppväxt på den ryska taigan där han som barn skötte om renar.

Ukraina har erkänt att man förlorat ett flertal Leopard 2-stridsvagnar, och ett ännu större antal Bradley-stridsfordon. Förstörda fordon har till och med bilddokumenterats av Ukrainas militär.

Foto: Ukrainas militär
Foto: Ukrainas militär
Foto: Ukrainas militär

Men från ukrainskt såväl som från västerländskt håll heter det att de egna förlusterna inte är i närheten av så stora som Ryssland hävdar. Exakt hur stora de istället skulle vara är dock oklart.

LÄS ÄVEN: Ukrainska motoffensiven ”pausas”

Ukraina har de senaste veckorna allt mer desperat vädjat om fler och modernare vapen från västmakterna. Bland annat har den ukrainska militären efterfrågat stridsflygplanet F-16.

Det är också väl känt att den ukrainska motoffensiven inte gått som väntat. De ukrainska trupperna har gjort små erövringar till förhållandevis stora förluster.

LÄS MER: Ukrainska soldater presterar sämre med västerländska vapen