putin-kreml

Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0 / Araz Yaquboglu, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Ryssland rekryterar syrier för kriget i Ukraina

Publicerad 3/7/2022
Annons

Enligt amerikanska myndigheter försöker Moskva värva syrier för att sättas in i urban krigföring i bland annat den ukrainska huvudstaden Kiev.

Det är oklart hur många syrier man rekryterat men vissa av dem ska redan vara i Ryssland och förbereda sig för att sättas in i kriget.

Enligt uppgift erbjuder Ryssland frivilliga mellan 200 och 300 dollar för att ”åka till Ukraina och arbeta som vakter” under sex månader i taget.

LÄS ÄVEN: Islamist-milisen går in i Ukraina

Sedan tidigare har tjetjenska styrkor satts in på den ryska sidan.

Utlänningar finns det dock gott om även på den andra sidan. 16 000 ska hittills ha anmält sig för att strida på den ukrainska sidan, bland dessa hundratals svenskar.

Marsbor på månen

Att syrier skulle ha något att bidra till den ryska krigsmaskinen, med en påstådd expertis i urban krigföring, är dock inte alla övertygade om.

– Att föra in syrier i Ukraina är som att få Marsbor att slåss på månen, säger Charles Lister, Syrienexpert på Middle East Institute i Washington , till The Wall Street Journal.

LÄS ÄVEN: 16 000 frivilliga till ukrainska armén

Enligt Jennifer Cafarella, expert på nationell säkerhet på Institute for the Study of War i Washington, riskerar syriernas inblandning att internationalisera kriget till en bredare tvärregional dynamik, särskilt i Mellanöstern.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons