Den ryska sidan kommenterar nu för första gången sina egna förluster under den pågående invasionen av Ukraina. Siffrorna är väsentligt lägre än de förluster Ukraina hävdar att Ryssland har gjort.

Enligt ett pressmeddelande från det ryska Försvarsdepartementet, som nyhetsbyrån Sputnik återger, har 498 ryska soldater dödats och 1597 skadats i striderna. I pressmeddelandet avfärdas samtidigt västerländska påståenden om större ryska förluster som ”desinformation”.

Det är första gången sedan förra veckans invasion av Ukraina som Ryssland kommenterar hur stora de egna förlusterna är.

Sputnik, RT och flera andra ryska medier har blockerats av nätjättar och IT-bolag i västvärlden, och deras servrar utsatts för omfattande IT-attacker.

Hävdar större förluster

Ukrainas generalstab hävdar att Ryssland lidit större förluster än så. I ett inlägg på Facebook hävdas att Ryssland förlorat 5840 personer hittills i kriget, även om det utifrån inlägget är oklart hur dessa fördelar sig på antal döda, skadade, krigsfångar och desertörer.

Dessutom påstås att Ryssland förlorat bland annat 30 flygplan, 31 helikoptrar, 211 stridsvagnar och 862 stridsfordon i striderna.

”Beräkningarna kompliceras av stridernas höga intensitet. Data uppdateras”, skriver generalstaben i en kommentar.

Tusentals döda ukrainare

I sitt pressmeddelande hävdar det ryska Försvarsdepartementet även att 2870 ”ukrainska nationalister och Kiev-krigare” dödats och 3700 skadats. Dessutom uppges att 572 tagits till fånga.

Utöver det ska bland annat 60 flygplan, 484 stridsvagnar, 52 radarastationer och 39 luftförsvarsanläggningar ha förstörts, hävdar Ryssland.

Ukraina har inte kommenterat sina egna förluster.

Avancerar långsamt

De ryska styrkorna avancerar långsamt allt djupare in på ukrainskt terrirorium. Under onsdagen var bland annat kuststaden Mariupol omringad. Ryssarna har därmed skapat en landbrygga mellan Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014, och övriga Ryssland.

Däremot har det visat sig mycket svårt för ryssarna att erövra de större städerna. Striderna om städer som Charkov, Cherson, Tjernihiv och inte minst huvudstaden Kiev har varit väldigt hårda med intensiva gatustrider.

LÄS ÄVEN: Jonathan återförenad med sin fru vid ukrainsk-polska gränsen