Ryssland stänger sitt konsulat i Göteborg och tvingar samtidigt Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg att stänga. Dessutom utvisas fem svenska diplomater. Det meddelar Rysslands utrikesdepartement.

Den ryska regeringen anklagar Sverige för att hålla ”en konfrontativ kurs mot den Ryska federationen”. Under torsdagen kallades därför Sveriges ambassadör i Moskva, Malena Mård, upp till ryska UD. Hon fick veta att fem svenska diplomater, varav tre arbetar för Sveriges militärattaché, utvisas.

Det beslutades dessutom att det ryska konsulatet i Göteborg stängs. Samtidigt informerades Mård om att tillståndet för det svenska ditot i Sankt Petersburg upphör 1 september i år. Beskedet innebär att det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg, som ligger på anrik mark där den svenska staden Nyen en gång i tiden låg, granne med svenskspråkiga Sankta Katarina kyrka, försvinner.

”Öppet fientlig”

Förra månaden utvisades fem ryska diplomater från Sverige. En ”öppet fientlig åtgärd”, menar Ryssland. Samtidigt publicerade den svenska statstelevisionen en lista över misstänkta ryska diplomater i Sverige.

LÄS MER: Statstelevisionen publicerar lista med 21 utpekade ryska spioner

Utvisningen av de fem svenska diplomaterna och stängningen av de båda konsulaten beskrivs därför från ryskt håll som vedergällningsåtgärder.

Den ryska regeringen menar att relationerna med Sverige nått en låg nivå som ”saknar motstycke”, och skyller det på Sverige. I Sverige pågår en ”russofobisk kampanj”, heter det.

Frågar om Nord stream

Det var inte bara Malena Mård som kallades upp till ryska UD under torsdagen. Även ambassadörerna från Danmark och Tyskland tillkallades.

Anledningen är att ryssarna undrar vad som händer med utredningen av Nord stream-sabotaget i september förra året, och varför det råder ”total brist på resultat” i den. Ryssland har hela tiden hållits utanför utredningen.

”De drar uppenbart ut på tiden för att försöka dölja bevis och de verkliga gärningsmännen bakom det brottet”, skriver det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Ryska varningen: Vi har ”redan störtat Sverige från dess stormaktshöjder”