Ryssland har lagt Facebooks ägarbolag Meta Platforms på en lista över terror- och extremistorganisationer. Bakgrunden uppges vara att plattformarna uppmanar till våld mot ryssar och diskriminering mot rysk media.

Det var redan i slutet av mars i år som rysk domstol förbjöd Meta, ägare av plattformarna Facebook, Instagram och Whatsapp, att verka i landet.

LÄS ÄVEN: Facebook tillåter hat mot ryssar under kriget

Det skedde efter att ryska myndigheter anklagade Meta för att tolerera russofobi mot bakgrund av uppgifter hos bland annat nyhetsbyrån Reuters att plattformarna tillfälligt skulle tillåta hat och uppmaningar till våld mot ryssar. Vidare har Meta anklagats för diskriminering efter att statligt ägda Russia Today och Sputnik News blockerats från att använda plattformarna.

I juni överklagades domstolsbeslutet av Meta, men överklagan avslogs. På tisdagen beslutade ryska motsvarigheten till finansinspektionen att sätta upp Meta Platforms på en lista över terror- och extremistorganisationer. Det innebär att bolagets tillgångar blir frysta och att banker inte tillåts betjäna dem.

LÄS ÄVEN: Totalitär mediecensur i Europa får godkänt av EU-domstolen