”Spåren leder till den ukrainska säkerhetstjänsten”. Det säger Nikolaj Patrushev, sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, om förra månadens terrormassaker på Crocushallen i utkanten av Moskva.

Patrushevs utspel görs i Kazakstans huvudstad Astana under onsdagen. Där har han i början av veckan träffat delegater från andra länder i Shanghai Co-operation Organisation – en organisation i vilken länder som bland andra Kina, Indien, Pakistan och Iran också ingår.

Pekar på Ukraina

Vid mötet med de Ryssland närstående länderna lägger den ryske säkerhetstoppen skulden för terrorn på Ukraina.

– De försöker pracka på oss att terrordådet inte utfördes av Kievregimen utan av anhängare till den radikala islamiska ideologin, möjligen av medlemmar i den afghanska grenen av IS, säger Patrushev enligt Tass.

– Men det är mycket viktigare att klarlägga vem som är hjärnan och finansiären av detta fruktansvärda brott. Spåren leder till Ukrainas underrättelsetjänst. Sedan vet alla mycket väl att Kievregimen inte är oberoende utan helt kontrollerad av USA. Man ska komma ihåg att IS och Al-Qaida och andra terrorgrupper skapades av Washington.

Patrushev hävdar också att terroristerna försökte fly till Ukraina efter dådet. De greps på M3-motorvägen i riktning mot ukrainska gränsen.

Faksimil

Kryptovaluta

Rysslands federala utredningsbyrå hävdade i torsdags förra veckan att utredarna säkrat bevis för kopplingar mellan terroristerna och ukrainska nationalister. Något som uppmärksammades av bland annat Reuters.

Bevisen påstods ha säkrats i elektroniska enheter.

”Utredningen har tillgång till bekräftad data som visar att gärningsmännen bakom terrordådet tog emot signifikanta summor pengar och kryptovaluta från Ukraina, vilket användes för att förbereda brottet”, skrev myndigheten i ett pressmeddelande.

Dagen därpå skrev samma myndighet att terroristerna efter sitt dåd tänkt ”köra till Kiev för att ta emot den belöning de utlovats”.

Islamiska staten officiellt bakom

Officiellt genomfördes terrormassakern den 22 mars av Islamiska staten i Khorasan (ISK). Khorasan är en region som främst omfattar delar av Afghanistan, Turkmenistan och Iran, men även sträcker sig in i andra centralasiatiska länder – historiskt den östra delen av det Persiska riket.

Kreml har dock hela tiden pekat anklagande på Ukraina. Ett land man sedan drygt två år tillbaka befinner sig i krig med. Och vars sabotagegrupper återkommande genomför blodiga räder mot såväl militära som civila mål inne i Ryssland.

Förra veckan lade exempelvis chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB även han skulden på Ukraina. Ryssland har officiellt krävt att Ukraina griper chefen för sin egen säkerhetstjänst, Vasyl Maliuk, och utlämnar honom till Ryssland.

Mer än 140 människor dödades och 500 skadades i terrordådet den 22 mars. Fyra medborgare i Tadzjikistan har gripits för dådet.

LÄS ÄVEN: FSB-chef skyller Moskvaterror på USA, Storbritannien och Ukraina