Ukraina planerar att detonera en så kallad ”smutsig bomb” på eget territorium. Det hävdar den ryska militären, och hänvisar till egna underrättelsekällor. Påståendena avvisas av västmakterna som en rysk ursäkt för att eskalera kriget i Ukraina.

Det var under måndagseftermiddagen som Igor Kirillov, kommendör för Rysslands enhet för skydd mot massförstörelsevapen, i ett tal varnade för påstådda ukrainska planer på att detonera en så kallad ”smutsig bomb” på eget territorium.

Fylls med radioaktivt material

Det handlar inte om en atombomb, vilket Ryssland bedömer att Ukraina just nu inte har kapacitet att bygga, utan en bomb som fylls med radioaktivt material. Kirillov, som hänvisar till ryska underrättelsekällor, hävdar att två olika ukrainska team fått order om att bygga en sådan bomb, och att deras arbete är i sin ”slutfas”.

Igor Kirillov. Foto: Ryska försvarsministeriet

Det påpekas att Ukraina har gott om högaktivt radioaktivt avfall, inte minst i Tjernobyl. Starkt radioaktiva isotoper som kobolt-60 och strontium-90 uppges kunna användas för byggandet av en sådan bomb.

Enligt Kirillov planerar Ukraina att spränga bomben på eget territorium. Syftet sägs inte minst vara att skylla på ryssarna och förmå Nato att attackera Ryssland. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj uppmanade tidigare i månaden den USA-ledda militäralliansen att anfalla grannlandet, något som den ryske kommendören understryker.

LÄS MER: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland

Kirillov påminner även om hur USA:s förre president Donald Trump 2017 förmåddes attackera den syriska Shayratflygbasen. Bakgrunden var en saringasattack i Idlibpronvinsen, som den syriska regeringen fick skulden för. Syrien förnekar att de låg bakom attacken, och deras allierade Ryssland har hela tiden hävdat att den var fabricerad.

Ringer runt och varnar

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu har under helgen ringt runt till Nato-ländernas militära ledare och varnat för de påstådda ukrainska planerna. Han har bland annat ringt upp sina motsvarigheter i USA, Storbritannien, Frankrike och Turkiet, skriver Politico.

Den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin kontaktades under såväl fredagen och sedan igen under söndagen. Austin avfärdar dock de ryska anklagelserna mot Ukraina om planerna på en ”smutsig bomb”.

”Försvarsminister Austin avvisade alla ursäkter för rysk eskalering och bekräftade vikten av fortsatt kommunikation under Rysslands olagliga och oförsvarliga krig mot Ukraina”, heter det i en Pentagon-kommentar gällande den ryske ministerns påringning.

Även från brittiskt håll avvisas de ryska uppgifterna.

”Chefen för försvarsstaben avvisade Rysslands anklagelser om att Ukraina planerar eskalera konflikten, och upprepade Storbritanniens bestående stöd för Ukraina”, heter det i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Putins hämnd – massiv raketattack mot Ukraina