Ryssland, Kina och Nordkorea uppges planera för en gemensam marin militärövning. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Uppgifterna kommer från Yoo Sang-bum, som representerar regeringspartiet Folkmaktspartiet i det sydkoreanska parlamentet. Under måndagen deltog Yoo i en sluten genomgång med det sydkoreanska parlamentets underrättelsekommitté.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu besökte Nordkorea i slutet av juli. Besöket gjordes bara dagar efter att Ryssland och Kina genomfört gemensamma marinövningar i bland annat Östkinesiska och Japanska haven.

Ryske försvarsministern Sergej Sjojgu med Kim Jong-un. Foto: KCNA

Sydkoreanska underrättelsekällor påstår att Sjojgu i samband med besöket föreslog att Nordkorea deltar i kommande marinövningar, tillsammans med Ryssland och Kina. Han ska även ha hållit ett ”privat” samtal med Kim under vilket han ville se utökat militärt samarbete, skriver Reuters.

Ifrågasätts av Ryssland

Rysslands ambassadör i Norkorea, Alexander Matsegora, säger emellertid till den ryska nyhetsbyrån Tass att han inte känner till några planer på trilaterala övningar mellan Ryssland, Kina och Nordkorea.

Vita huset-talesmannen John Kirby hävdade förra veckan att Ryssland försöker köpa vapen och ammunition från Nordkorea, något USA påstått sedan september förra året. Han påstod vidare att Ryssland måste vända sig till Nordkorea för att ”bygga missiler, raketer och den typen av saker”.

– Det är ytterligare ett exempel på hur desperat herr Putin är för att hålla sitt krigsmaskineri igång, sade John Kirby då.

Kim Jong-un överseer en marinövning tidigare i år. Foto: KCNA