Ryssland utvisar flera svenska diplomater och anklagar samtidigt Sverige för att mörka övergrepp begångna av ukrainska nationalister. Det skriver Rysslands utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

Under tisdagen kallades Sveriges ambassadör i Moskva, Malena Mård, till Rysslands utrikesdepartement för att ta emot en ”stark protest” från den ryska regeringen.

Malena Mård tillsammans med Sergej Lavrov och Vladimir Putin. Foto: Kreml

Bakgrunden är ”de svenska myndigheternas fientliga agerande mot tre diplomater anställda vid ryska ambassaden i Stockholm, som grundlöst utvisades från landet, samt Sveriges militära stöd till Kievregimen och mörkandet av ukrainska nationalisters övergrepp mot civilbefolkningen i Donbass och Ukraina”, står att läsa i det ryska pressmeddelandet.

I början av april utvisades tre ryska diplomater från Sverige sedan dessa anklagats för att vara spioner.

LÄS MER: Sverige utvisar tre ryska diplomater

Ann Linde: ”omotiverat”

Enligt Rysslands utrikesdepartement förklaras tre svenska diplomater ”persona non grata” i Ryssland som svar på det svenska agerandet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver emellertid på Twitter att det är fyra svenska diplomater som nu utvisas.

LÄS MER: L-riksdagsman pekar ut svensk ex-ambassadör som rysk spion – ”Idiotiskt löjligt”

”Ryssland har i dag beslutat utvisat 4 svenska diplomater. Det ryska agerandet är omotiverat och oproportionerligt. Genom att utvisa västerländska diplomater spär Ryssland på sin internationella isolering. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands obefogade agerande”, twittrar hon.

Faksimil

Oklart vilka som utvisas

Att Ryssland uppger att tre diplomater utvisas, medan Linde twittrar om fyra, kommenterar Klara Höök vid UD:s presstjänst på följande sätt för Samnytt:

– Hon är tydlig där i sin tweet. Så det är den siffran som gäller.

Enligt medieuppgifter utvisas tre svenska diplomater som jobbar på Sveriges ambassad i Moskva och en diplomat från konsulatet i Sankt Petersburg.

Det är oklart vilka de utvisade diplomaterna är.

LÄS OCKSÅ: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige