Ryssland varnade i oktober förra året i ett brev till FN:s säkerhetsråd för en planerad ukrainsk attack mot Kachovka-dammen. Det framgår av FN:s digitala arkiv.

I brevet skriver den ryske FN-representanten Vasilij Nebenzia att en sådan attack skulle vålla ”katastrofal översvämning” och eventuellt ”kosta tusentals oskyldiga liv”. Vidare meddelas att Ryssland evakuerat civila från den östra flodbädden undan en befarad attack.

Nebenzia påpekar vidare att Ryssland ”noterat luftangrepp mot kraftstationens dammluckor syftandes till att höja vattennivån i floden”. Att Ukraina genomfört sådana attacker mot dammen, med exakt det syftet, bekräftas drygt två månader senare av den ukrainske generalen Andrij Kovalchuk.

Att attackera dammar, fördämningar och kärnkraftverk strider mot Genèvekonventionerna. I såväl Ryssland som i Västvärlden är det dock känsligt att tala om ryska respektive ukrainska krigsbrott.

Ryssland får skulden

I Västvärlden har Ryssland fått skulden för att direkt eller åtminstone indirekt ha vållat dammhaveriet. Den amerikanske FN-ambassadören Robert Wood talade i ett anförande igår om ”Rysslands olagliga krig”.

– Jag vill att det är fullständigt klargjort: Det var Ryssland som startade det här kriget, det var Ryssland som ockuperade den här delen av Ukraina, och det var ryska trupper som olagligt tog över dammen förra året och som ockuperat den sedan dess, sade han.

Wood gick inte närmare in på exakt hur dammen brast, om det var resultatet av ukrainsk beskjutning, ryska sprängladdningar, ovanligt höga vattenflöden eller en kombination av faktorer. Men:

– Denna senaste humanitära, jordbruks-, energi- och miljökris hade överhuvud taget inte existerat om Ryssland inte inlett sitt brutala krig mot Ukraina, sade Robert Wood.

LÄS ÄVEN: Kraftverksdamm brast i Ukraina – omfattande översvämningar