Ryssland har inte längre som målsättning att byta ut Ukrainas regering. Det säger Kremltalesmannen Dmitrij Peskov, rapporterar ryska Tass.

Peskov svarade under måndagen på journalisters frågor om den pågående ”särskilda militära insatsen” i Ukraina. Han påpekade då att målet med insatsen inte längre är ett ukrainskt regimskifte.

– Nej, presidenten har redan pratat om detta, sade han.

LÄS ÄVEN: Polens förre utrikesminister om Nord stream-läckan: ”Tack, USA”

Enligt Kremltalesmannen har Ryssland fortfarande mål med insatsen som man vill uppnå, även om att få bort Volodymyr Zelenskyj från makten inte längre är ett av dem.

– Dessa mål kan uppås på olika sätt och i olika former, menar Peskov.

Dmitrij Peskov. Foto: Kreml

Vill se maktskifte

Beskedet från Kreml går stick i stäv med uttalanden från Konstantin Kosasjev, ordförande för utrikespolitiska utskottet i Federationsrådet – det ryska parlamentets överhus.

– Jag förväntar mig ingenting gott från det nuvarande styret i Ukraina. De är fångade av sina tidigare gärningar och ideologiska attityder, säger han i en intervju med regeringsägda Argumenty i Fakty samma dag som Peskovs uttalande. Han fortsätter:

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland

– Verklig normalisering av relationerna är i min mening endast möjlig efter ett maktskifte i Ukraina. Jag hoppas att det denna gång sker på ett konstitutionsenligt sätt.

Kosasjev säger också i intervjun att det ryska erkännandet av Ukraina från 90-talet kan anses ha satts ur spel i och med händelserna 2014, då den förre presidenten Viktor Janukovytj avsattes under kuppliknande omständigheter.

– I det ögonblicket upphörde konstitutionen att vara giltig, liksom Ukrainas territoriella integritet, säger Kosasjev.

LÄS ÄVEN: Här firas ryska reträtten i Cherson