magdalena andersson7
Inrikes

S flaggar för skattehöjningar när staten väntas gå back hundratals miljarder

Publicerad 5/19/2020
Annons

”Ett exceptionellt läge” beskriver Riksgälden situationen under pandemin som. I en ny prognos spår myndigheten att underskottet i statsbudgeten väntas uppgå till 402 miljarder kronor i år. Samtidigt flaggar finansministern för skattehöjningar då krisen lagt sig.

402 miljarder är en kraftig försvagning jämfört med Riksgäldens förra prognos från februari på minus 14 miljarder för 2020. För nästa år är prognosen 76 miljarder back.

– Det är ett exceptionellt läge vi befinner oss i och osäkerheten är stor, men Riksgälden har god beredskap att öka upplåningen. Statsskulden kommer att växa snabbt men ökningen sker från en låg nivå efter de senaste årens överskott, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

BNP-ras

Under 2020 räknar man också med att BNP kommer falla med 6,5 procent. Den förutspådda återhämtningen nästa år tror man inte blir tillräcklig för att komma tillbaka till nivåerna innan krisen.

Till slutet av året väntas statsskulden uppgå till 31 procent av BNP, jämfört med 22 procent i slutet av 2019.

Höjda skatter

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) kan det bli aktuellt med ytterligare höjda skatter efter krisen.

– Sedan handlar det helt om hur sysselsättningen utvecklas, hur långvarig krisen blir. Det kommer vara avgörande för vilken välfärd vi har råd med, och vilka skatter vi kan ha, säger Andersson till Expressen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
836Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons