Med ambitionen att förbjuda koranbränningar vill partiet utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp alternativt förargelseväckande beteende. Enligt S-ledaren har manifestationerna inget med yttrandefrihet att göra och hon skyller situationen på Sverigedemokraterna.

Det var på en pressträff som Magdalena Andersson (S) presenterade partiets förslag.

LÄS ÄVEN: Kvinna med muslimsk bakgrund bränner koranen i Stockholm – ”All religion ska utrotas”

– Koranbränningarna utförs av en väldigt liten grupp. Syftet är inte att väcka debatt, utan att hetsa och skapa konflikt, säger hon.

Sedan tidigare har regeringen redan gått vidare med den hårt kritiserade översynen av ordningslagen för att se om man kan inskränka yttrandefriheten och förbjuda koranbränningar på det sättet. Den utredningen ska presenteras nästa sommar.

Danmark förebild

Magdalena Andersson ser Danmark som en förebild i det här fallet.

– I Danmark lyckades man ta fram en lagstiftning på tre veckor, i Sverige borde man väl kunna lyckas med detsamma på tre månader, säger Andersson och förnekar samtidigt att det skulle handla om en inskränkning av yttrandefriheten.

LÄS ÄVEN: Iransk konstnär rev sönder koranen utanför iranska ambassaden

– Man har kvar yttrande och tryckfrihetslagstiftningen, det har handlar om en förändring för vilka aktioner som man får genomföra. Men man får formulera sin kritik eller satir om religion på samma sätt som idag. VI anser att detta blir en mindre förändring av lagstiftningen.

Skyller på SD

Enligt Magdalena Andersson är det Sverigedemokraternas fel att Sverige hamnat i den hotfulla situationen, detta trots att Richard Jomshofs twittrande om profeten Muhammed – som påstås ha förvärrat läget – inte fått någon större internationell spridning.

Vi är i ett väldigt allvarligt läge. Det som snabbast skulle kunna dämpa den här situationen är om Sverigedemokraternas sympatisörer, medlemmar och ledande företrädare slutar att driva på och genomföra koranbränningar.

Kritik mot SVT

På sociala medier noterar man att statstelevisionen ryker ut direkt då Socialdemokraterna håller sina pressträffar men inte ansåg det vara nödvändigt då regeringen presenterade Migrationsverkets nya generaldirektör tidigare på onsdagen.