lo-borgen

LO-borgen i Stockholm. Foto: Bronks.

Inrikes

S fortsätter tappa stöd bland LO-väljare – ökar istället för SD

Publicerad 6/11/2018
Annons

I Statistiska centralbyråns novembermätning uppgav 46,4 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserade med Socialdemokraterna. I den senaste mätningen i maj låg motsvarande siffra på 38,5 procent.

Idag presenterar SCB skattningar av partisympatier i väljarkåren, alltså vilket parti man anser sig stå närmast, vilket nödvändigtvis inte alltid är det parti man skulle rösta på i ett riksdagsval.

Den ihärdiga kampanjen mot SD tycks inte ha gett LO valuta för pengarna. Medan stödet för Socialdemokraterna fortsätter sjunka, förblir Sverigedemokraterna näst största parti bland LO-medlemmarna med ett ökat stöd på nästan fem procentenheter jämfört med novembermätningen, från 20 till 24,9 procent.

LÄS MER: S-ras och SD-uppgång i SCB:s partisympatiundersökning

Det är idag 29,6 procent som sympatiserar med Socialdemokraterna, en minskning på fyra procentenheter sedan november. Andelen som säger sig rösta på partiet är dock något lägre, 28,3 procent.

För Sverigedemokraterna är förhållandet det omvända – här uppger sig 14,7 procent sympatisera med partiet men 18,5 att de skulle rösta på partiet.

SD-stödet ökar även bland de med utländsk bakgrund, från 10,6 till 12 procent. Ökningen är i denna grupp större bland kvinnor än män.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons