I Berlin förbereder staden årets julmarknad vid Breitsheidplatz, två år efter terrorattentatet när en lastbil plöjde igenom julmarknaden, vilket resulterade i att tolv personer omkom och över 70 skadades. Sedan attentatet har de uppsatta terrorhindren varje år klottrats med texten ”Danke Merkel”.

Julmarknaden öppnar den 26 november och just nu pågår arbetet med säkerhetsarrangemang kring platsen. Staden placerar ut terrorhinder i form av 160 ihopsatta stålburar innehållande säckar fyllda av sand, mängder med betonghinder och höga stålstängsel runt marknadsplatsen.

Säkerhetsarrangemanget ska kunna stå emot trycket från en lastbil på 40 ton och uppges ha kostat staden 2,6 miljoner euro, rapporterar Berliner Zeitung.

Den 19 december 2016 utsattes julmarknaden vid Breitsheidplatz för ett terrorattentat. Gärningsmannen, 23-årige asylsökande tunisiern Anis Amri, kapade en lastbil och dödade den polske lastbilschauffören för att sedan köra lastbilen längs den närliggande bilvägen och in genom marknaden.

Islamiska staten tog på sig skulden för attentatet och terroristen kunde lokaliseras på flykt i Milano, där han senare sköts ihjäl i konfrontation med italiensk polis. I tysk media rapporteras att terroristen fått avslag på sin asylansökan och dessutom var under uppsikt av den tyska säkerhetstjänsten som dock inte lyckades agera i tid.

LÄS MER: Belgisk julmarknad byter namn till ’vintermarknad’ för att inte kränka religiösa minoriteter 

Sarkastiskt klotter på terrorhindren

Sedan terrorattentatet 2016 har medborgare i staden uttryckt sitt missnöje mot utvecklingen i landet och säkerhetsarrangemanget i sig. Varje år har betonghinder klottrats med texter som ”Danke Merkel” och ”Merkel-Lego”, där betonghindren jämställs med legobitar.