Att Sverigedemokrater hänvisar till färska siffror – där det tydligt framgår att etniska svenskar håller på att bytas ut i allt snabbare takt, upprör i socialdemokratiska led.

För några dagar sen rapporterade Samnytt om den vänsterradikale rasforskaren Tobias Hübinettes senaste siffror över det pågående folkutbytet. Dessa visar att nästan 35 procent av landets invånare vid årsskiftet hade någon form av utländsk bakgrund. Dessa gäller dessutom bara de officiellt registrerade människorna.

På bara några få decennier har Sverige nästan hunnit ifatt världsledande USA beträffande att ha en multietnisk befolkning med allt vad det innebär med minskad social sammanhållning och ökade konflikter – dessutom i det svenska fallet med stora mängder människor från världens mest destruktiva och med västvärlden minst kompatibla kulturer.

Inom vissa åldersgrupper är de med utländsk bakgrund redan i majoritet.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”

När Richard Jomshof (SD) kommenterar utvecklingen, och bara konstaterar hur verkligheten förhåller sig, blir det upprörda tongångar hos Socialdemokraterna.

Det är före detta socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som rasar mot Jomshofs beskrivning av verkligheten, och något Göteborgs-Posten anser är tillräckligt uppseendeväckande att göra en artikel om.

”Han menar att det är fakta, inte en konspiration”, skriver tidningen vars reportrar enkelt även dem bör kunna ta del av siffrorna.

Shekarabi kallar Jomshofs uttalande för ”extremt” och anser det vara allvarligt när politiker sprider ”konspirationsteorier och felaktiga uppgifter”.

– Det är ett parti som har ett bestämt inflytande över regeringen och ett kansli i statsrådsberedningen som är involverat i spridningen av konspirationsteorier. Man får nog leta runt om i Västeuropa för att hitta liknande exempel på att så pass extrema åsikter, världsåskådningar, har fått så stort inflytande, säger han.

Han kräver nu att statsminister Ulf Kristersson (M) markerar mot Sverigedemokraterna.

– Landets statsminister måste stå upp för de värden som har byggt Sverige starkt och de värden som fastslås i grundlagen. När det parti han själv satt sig i beroendeställning av uttrycker antidemokratiska värderingar, sprider konspirationsteorier i sociala medier och attackerar det som är grunden för den svenska samhällsmodellen måste han säga stopp, säger han.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”

Jomshof själv ger inte mycket för kritiken.

– Vi har skolor och förorter där svenskar knappt finns och i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö går utvecklingen åt det hållet. Backar vi 20 år så såg det helt annorlunda ut. Det måste man kunna säga, det är fakta, säger han.

45 år kvar

Enligt Kyösti Tarvainen, PhD, docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors, kommer etniska svenskar att bli en minoritet om 45 år om den nuvarande invandringen fortsätter. Enligt samma beräkningar kommer det att finnas lika många muslimer som etniska svenskar år 2100.