Efter åtta år vid makten har Socialdemokraterna ingenting att göra med den höga skuldsättningen hos svenska folket. Det är före detta finansminister Mikael Dambergs (S) bedömning.

Vid en pressträff i veckan konstaterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att det ekonomiska läget i Sverige är pressat och att den höga inflationen måste bekämpas.

Hon uppmanade samtidigt svenska folket att välja vad man handlar med omsorg – något även riksbankschefen tidigare gjort.

LÄS ÄVEN: 2023 spås bli ännu tuffare för plånboken

– Sen så kan man också som konsument, och vi får hjälpas åt, att också jämföra och verkligen se var man ska handla. Är det så att det finns handlare och butiker som höjer ”i onödan”?

Detta är något som Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg reagerat på. Han menar att familjer som är hårt pressade av ekonomin gör jämförelser hela tiden om hur höga matpriserna är och i stället undrar vad finansministern tänker göra.

Lägst tillväxt i EU

I en ny rapport från EU-kommissionen framgår att Sverige i år kommer ha lägst tillväxt i hela unionen. Detta förklaras med att svenska hushåll är mer räntekänsliga med höga bolån och ofta rörlig ränta.

Socialdemokraterna ledde de två senaste regeringarna, trots detta menar Damberg att de inte har något att göra med den ekonomiska situation som uppstått.

– Sen har vi ett antal strukturella problem i svensk ekonomi, varav ett är den höga skuldsättningen för hushåll. Men jag kan bara konstatera att den dåvarande oppositionen hjälpte inte till i det arbetet. Snarare bedrev man en populistisk agenda som det inte vore ett problem för svensk ekonomi, säger han till SvD.

Inget ansvar

Han känner inget ansvar för att det ekonomiska läget blivit som det blivit.

– Den stora förändringen har varit Riksbankens politik och den styr inte regeringen över. Däremot kan jag konstatera att både arbetsmarknad, statsskuld och budget har haft en annan profil än den nuvarande regeringens.

LÄS ÄVEN: Avhandling lyfter fram småföretagens betydelse för Sveriges välstånd