I Göteborg jämställer Socialdemokraterna mottagandet av flyktingar och migranter från kulturellt avlägsna och inkompatibla länder i Mellanöstern och Nordafrika med ukrainare. Dessa vill man ska erbjudas boende i de 20 områden där andelen utrikesfödda är lägst och man menar aldrig har tagit ansvar.

Socialdemokraternas kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka har själv öppnat upp sitt hem för en ukrainsk kvinna och hennes två barn. Nu har hon och partiet gått fram med ett förslag som innebär att flyktingar som kommer till Göteborg ska placeras i 20 välbärgade primärområden med få invånare som är födda i utlandet.

LÄS ÄVEN: SR besvärade över flyktinghundar: ”Kostar staten 60 000 kronor”

Underförstått är att de ukrainska flyktingarna ses som en lika stor börda som tidigare inflöden av migranter och flyktingar utgör, en syn man inte nödvändigtvis delar i områden som Fiskebäck, Billdal, Hovås, Långedrag, Skår, Hjuvik eller Påvelund – några av de 20 områdena.

– Det är de här områdena som ska ta sitt ansvar den här gången. Vi har aldrig någonsin gjort det under någon flyktingvåg, säger Tryggvadottir Rolka till Göteborgs-Posten.

Misstag från 2015

Enligt Migrationsverkets högsta scenario skulle det kunna komma 212 000 ukrainare till Sverige fram till juni varav 11 660 skulle hamna i Göteborg. Från Socialdemokraterna menar man att misstagen från 2015 inte kan upprepas och spä på segregationen i Göteborgs förorter ytterligare – trots att det alltså handlar om ukrainare denna gång.

– Vi förväntar oss en exceptionell våg. Ingen av oss kan greppa hur många som kan komma till Sverige och Göteborg. Då ska vi fasen göra rätt den här gången, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

LÄS ÄVEN: Ukrainska flyktingars fria tillgång till kollektivtrafiken ANMÄLS

Då EU:s massflyktsdirektiv aktiverats för första gången någonsin kan ukrainare bosätta sig var de vill i landet.

Enligt före detta statsminister Stefan Löfven (S) blir allt sorts invandring en förtjänst för samhället lite längre fram.