Magdalena Andersson (S) Faksimil Youtube

Ekonomi

S kräver återinförande av förmögenhetsskatten

Publicerad 5/30/2021
Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet skriver i en debattartikel att partiet vill införa en förmögenhetsbeskattning de kallar ”miljonärsskatt”.

De senaste årtiondena har inkomstklyftorna ökat i Sverige, konstaterar Andersson. De 10 procent av befolkningen med högst inkomst har mer än fördubblat sina inkomster och den rikaste procenten har ökat sina inkomster mer än trefaldigt, påstår hon. För att motverka detta har finansministerns arbetsgrupp tagit fram ett förslag, snarlikt något som Vänsterpartiet presenterade inför valet 2018, en så kallad ”miljonärsskatt”.

”En miljonärsskatt bör därför införas, som träffar de med stora förmögenheter men undantar bostäder och kombineras med ett tak. En bredare översyn av skattesystemet för att stärka principen om skatt efter bärkraft är nödvändig”, skriver Andersson i DN.

LÄS ÄVEN: Skattehöjning att vänta för yngre pensionärer

Möter hård kritik

Finansministerns förslag föll inte i god jord hos arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som menar att idén är direkt skadlig då den endast kommer att leda till att de allra rikaste flyttar utomlands och tar både jobben de skapar och skatteintäkterna med sig.

”Socialdemokraterna vill återinföra en destruktiv förmögenhetsbeskattning. Det var den som regeringen Persson på goda grunder avskaffade. En ny förmögenhetsskatt gör att pengarna försvinner utomlands. Bara genom att lansera idén skadar man förutsättningar för investeringar och jobb”, skriver vd Jan-Olof Jacke i en kommentar, uppger SVT.

I debattartikeln skriver finansministern vidare att regeringen sedan 2014 lagt fram många reformer som ”stärkt väl­färden, ökat tryggheten och fått fler i arbete”. Detta skrivs bara några dagar efter att Brottsförebyggande rådet presenterat en ny rapport som gör gällande att Sverige har flest dödsskjutningar i Europa. Dessutom är, enligt Statistiska centralbyrån, den totala arbetslösheten i Sverige högre nu än den var 2014 och bland de högsta i EU, trots statsminister Stefan Löfvens löfte om att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. 

LÄS ÄVEN: Bengt Arne, 81, skickar fogden på Löfven för utebliven pension

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons